Nagyvilág
görög (Array)

Úgy tűnik, Görögország elvágta magát

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 06. 27. 14:47

A tárgyalások lehetősége lezárult - kommentálta az Eurócsoport rendkívüli ülését vezető holland pénzügyminiszter, hogy Görögország népszavazást kezdeményezett a hitelezők javaslatáról.

Korábban a témában:

Jeroen Dijsselbloemet a hír rossz meglepetésként érte, és főleg azt tartja szomorúnak, hogy a görög kormány az alku elutasítása mellett foglalt állást. Ezzel a tárgyalások lehetősége lezárult, pedig az én fejemben még nyitva volt – tette hozzá. Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli ülésére érkező Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter nem nyilatkozott.

Népszavazás

A népszavazásról péntek éjjel döntött a görög kormány: “Zsarolással ránk akarnak kényszeríteni egy se vége se hossza megszorító programot, amely elmélyíti a társadalmi egyenlőtlenséget, szétzilálja a munkaerőpiacot, megkurtítja a nyugdíjakat, növeli az élelmiszerek forgalmi adóját és nem ad távlatot arra, hogy ismét a saját lábunkra álljunk” – mondta Alekszisz Ciprasz miniszterelnök.

Az athéni parlament szombaton ült össze, hogy szavazzon a referendum tervéről. Az egyhangú jóváhagyás erősítheti Athén tárgyalási pozícióit a hitelezőkkel való tárgyalásokon – fogalmazott Nikosz Vucisz belügyminiszter. Megfigyelők arra számítanak, hogy a parlament áldását adja Ciprasz tervére. A hitelezők pedig: a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság.

Roham a készpénzért

Panosz Kammenosz védelmi miniszter egy interjúban korábban azt hangoztatta, hogy a bankok kinyitnak, a pénzkivétellel kapcsolatban nem lesz semmifajta korlátozó intézkedés. A bankjegykiadó automaták rendelkezni fognak elegendő pénzzel. Hírügynökségek azonban szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy Athénban és az ország más városaiban az automaták előtt már kora délelőttől hosszú sorok kígyóztak. Ugyancsak szemtanúk állították azt, hogy néhány automata a “roham” miatt teljesen kiürült.

Mindezt közvetve elismerte a görög bankszövetség elnöke is, aki szombaton azt mondta, vannak “fennakadások”, de hangsúlyozta, hogy a bankjegykiadó automatákat folyamatosan feltöltik. A védelmi miniszter szerint a kormányfő által kiírt népszavazás nem teszi kockára Görögország jövőjét az Európai Unióban. Arra azonban nem utalt, hogy Athén az euróövezet tagja marad-e vagy sem. Megfigyelők úgy vélekedtek: az emberek attól tartanak, hogy akármi is lesz a referendum végeredménye, Görögország kiválása az euróövezetből elkerülhetetlen. Ezért amennyi pénzt csak lehet, kivesznek a bankokból.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.