Nagyvilág

Úgy tűnik, Görögország elvágta magát

görög (Array)
görög (Array)

A tárgyalások lehetősége lezárult - kommentálta az Eurócsoport rendkívüli ülését vezető holland pénzügyminiszter, hogy Görögország népszavazást kezdeményezett a hitelezők javaslatáról.

Jeroen Dijsselbloemet a hír rossz meglepetésként érte, és főleg azt tartja szomorúnak, hogy a görög kormány az alku elutasítása mellett foglalt állást. Ezzel a tárgyalások lehetősége lezárult, pedig az én fejemben még nyitva volt – tette hozzá. Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli ülésére érkező Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter nem nyilatkozott.

Népszavazás

A népszavazásról péntek éjjel döntött a görög kormány: “Zsarolással ránk akarnak kényszeríteni egy se vége se hossza megszorító programot, amely elmélyíti a társadalmi egyenlőtlenséget, szétzilálja a munkaerőpiacot, megkurtítja a nyugdíjakat, növeli az élelmiszerek forgalmi adóját és nem ad távlatot arra, hogy ismét a saját lábunkra álljunk” – mondta Alekszisz Ciprasz miniszterelnök.

Az athéni parlament szombaton ült össze, hogy szavazzon a referendum tervéről. Az egyhangú jóváhagyás erősítheti Athén tárgyalási pozícióit a hitelezőkkel való tárgyalásokon – fogalmazott Nikosz Vucisz belügyminiszter. Megfigyelők arra számítanak, hogy a parlament áldását adja Ciprasz tervére. A hitelezők pedig: a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság.

Roham a készpénzért

Panosz Kammenosz védelmi miniszter egy interjúban korábban azt hangoztatta, hogy a bankok kinyitnak, a pénzkivétellel kapcsolatban nem lesz semmifajta korlátozó intézkedés. A bankjegykiadó automaták rendelkezni fognak elegendő pénzzel. Hírügynökségek azonban szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy Athénban és az ország más városaiban az automaták előtt már kora délelőttől hosszú sorok kígyóztak. Ugyancsak szemtanúk állították azt, hogy néhány automata a “roham” miatt teljesen kiürült.

Mindezt közvetve elismerte a görög bankszövetség elnöke is, aki szombaton azt mondta, vannak “fennakadások”, de hangsúlyozta, hogy a bankjegykiadó automatákat folyamatosan feltöltik. A védelmi miniszter szerint a kormányfő által kiírt népszavazás nem teszi kockára Görögország jövőjét az Európai Unióban. Arra azonban nem utalt, hogy Athén az euróövezet tagja marad-e vagy sem. Megfigyelők úgy vélekedtek: az emberek attól tartanak, hogy akármi is lesz a referendum végeredménye, Görögország kiválása az euróövezetből elkerülhetetlen. Ezért amennyi pénzt csak lehet, kivesznek a bankokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik