Nagyvilág

Terror Tunéziában: nem mernek kilépni a hotelszobából a magyarok

tunéziai támadás (Array)
tunéziai támadás (Array)

Levelet kaptunk egy olvasótól, aki azt írta, édesanyja Sousse közelében nyaral, de a pénteki merénylet után egyelőre nem tudni, hogyan jut haza.

Tehetetlenségünkben írom ezt az e-mailt – kezdi levelét Enikő. Édesanyja és párja nyaral a tunéziai Sousse közelében, ahol pénteken egy fegyveres 38 embert mészárolt le.

Már csak a magyarok vannak a szállodában, összesen 6-an! Az utazási iroda semmit nem tesz, még csak nem is tájékoztatták az utasaikat. A telepített idegenvezető elérhetetlen. Amikor felveszi a telefont, a pesti irodára hivatkozik – folytatja kétségbeesetten olvasónk, aki Magyarországról telefonálgat, hogy információt szerezzen.

Egyszer azt mondják a keddi géppel jöhetnek haza, aztán azt hogy a keddi gép tele van – teszi hozzá. Felhívták a Külügyminisztérium konzuli szolgálatát is, és azt mondták neki, nincs vészhelyzet.

Olvasónk édesanyja szerint “a hotelban mindenki rendkívül figyelmes és kedves, megnyugtató zene szól, ők viszont a szobából sem nagyon mernek kilépni”.

E-mailben és telefonon is kerestük az utazási irodát, későbbre ígértek tájékoztatást. 

Nevetgélve mészárolt

A pénteki merényletről szörnyű beszámolók érkeztek. Több szemtanú szerint direkt a briteket válogatta ki az egyik támadó, a hatóságok pedig a merényletek után sem álltak a helyzet magaslatán.

 Nevetgélve és viccelődve lőtte le az embereket a tunéziai merénylő. Az elkövető, Szejfeddin Jakúbi alaposan megrostálta, kit végez ki El Kantanui strandján és a szállodákban, főleg britekre utazott (de áldozatai között németek, belgák és helyiek is voltak).

Egy ellenőrizhetetlen Twitter-üzenetben az Iszlám Állam terrorista milícia támogatói közölték, hogy ők követték el a vérengzést.

Menekítik a briteket

Légihidat indítottak a legnagyobb brit utazási irodák a Tunéziában nyaraló több ezer brit turista hazaszállítására.

A pénteki fegyveres támadás 38 halálos áldozatának többsége brit – mondta a BBC-nek a tunéziai kormányfő.
A brit külügyminisztérium hivatalosan “legalább öt” brit áldozatról tud, de szombati közleménye szerint félő, hogy ez a szám emelkedni fog.

Nick Longman, a TUI nemzetközi utazásszervező csoport nagy-britanniai és írországi részlegének vezérigazgatója szombati londoni sajtótájékoztatóján elmondta: a cég két legnagyobb brit érdekeltsége, a Thomson és a First Choice elkezdte a tunéziai üdülőhelyeken nyaraló több ezer brit állampolgár hazaszállítását – írja az MTI.

Longman elmondta: a Thomson légitársasága, a Thomson Airways tíz repülőgépet indított Tunéziába, és e járatokkal 2500 brit térhet haza. A légihíd a hétvégén is folytatódik.

A TUI – a legnagyobb brit kiutaztató idegenforgalmi vállalkozás – szervezésében jelenleg 6400 brit turista tartózkodik Tunéziában, és szombat délelőttig ezren tértek haza a különjárati repülőgépekkel. A vezérigazgató közölte azt is, hogy a cégcsoport törli a következő hétre meghirdetett tunéziai nyaralásokat, a részvételi díjakat pedig teljes egészében visszatéríti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik