Nagyvilág

Terror Tunéziában: 38-ra nőtt a halálos áldozatok száma

Tunéziai támadás (Array)
Tunéziai támadás (Array)

Szombatra virradóra az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a pénteki öldöklést. Az áldozatok között nincs magyar.

Egy ellenőrizhetetlen Twitter-üzenetben az Iszlám Állam terrorista milícia támogatói közölték, hogy ők követték el a vérengzést. “A kalifátus egy katonája intézett támadást a prostitúció, az erkölcsi fertő és a hitetlenség förtelmes fészke ellen” – olvasható a bejegyzésben, amelynek hitelességét nem lehet ellenőrizni, de szövege hasonlít az IÁ korábbi közleményeihez.

A legújabb beszámolók szerint a merénylő gumicsónakon érkezett az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húzott elő, és tüzet nyitottak a fövenyen pihenő turistákra. A parti lövöldözés után behatolt az Imperial Marhabába, ahol folytatta a vérengzést – írja az MTI.

Tunézia miniszterelnökének péntek éjjeli közlése szerint a halálos áldozatok többsége brit, a többi német, valamint belga, tunéziai, francia és más állampolgár. A teljes lista még nem ismeretes. A helyi áldozatok alacsonyabb száma szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok nem járnak strandra. A biztonsági erők lelőtték a támadót.

A hatóságok bejelentették, hogy a héten bezárnak nyolcvan mecsetet, amelyben uszító szónokok rendszeresen erőszakra buzdítanak.

 
Fotó: MTI/AP 

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök a terrortámadással kapcsolatban pénteken kijelentette, hogy országa nem szállhat szembe egyedül a dzsihadista fenyegetéssel, globális fellépésre van szükség a terrorizmus ellen. “Ugyanezen a napon, ugyanebben az időben Franciaország és Kuvait is hasonló támadás célpontjává vált. Ez is azt bizonyítja, hogy globális stratégiára van szükség, és hogy a demokratikus országoknak egyesíteniük kell az erőiket” – mondta a támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján.

Alexander Meleagrou-Hitchins terrorszakértő szerint a merénylet “a tunéziai gazdasági és politikai helyzet destabizálására irányuló kísérletként” is felfogható. A King’s College London brit egyetem radikalizmussal foglalkozó kutatóintézetének munkatársa szerint a támadás a külföldi turisták számának erős visszaeséséhez fog vezetni Tunéziában.

Áprilisban, a tuniszi Bardo Múzeum látogatói elleni merénylet után egy hónappal, 25,7 százalékkal kevesebb turista érkezett az észak-afrikai országba, mint egy évvel korábban. Az idegenforgalomból származó bevétel az ország bruttó hazai termékének (GDP) 7 százalékát teszi ki, a turizmus csaknem 400 ezer tunéziai munkahelyet biztosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik