Nagyvilág

Nevetgélve mészárolt a tunéziai merénylő

tunéziai merénylet (Array)
tunéziai merénylet (Array)

Szörnyű beszámolók érkeztek a péntek tunéziai merényletről. Több szemtanú szerint direkt a briteket válogatta ki az egyik támadó, a hatóságok pedig a merényletek után sem álltak a helyzet magaslatán.

Nevetgélve és viccelődve lőtte le az embereket a tunéziai merénylő – írja a brit Daily Mail. A lap szerint az elkövető, Szejfeddin Jakúbi alaposan megrostálta, kit végez ki El Kantanui strandján és a szállodákban, főleg britekre utazott (de áldozatai között németek, belgák és helyiek is voltak). Egy szemtanú így emlékezett vissza:

“Nevetett és viccelődött, mint egy normális srác. Kiválasztotta, kit lőjjön le. Néhány embernek azt mondta, ‘menj innen’. Turistákat választott ki, briteket, franciákat.”

A helyszínen szörnyű képek készültek, holttestek hevertek a homokfövenyen, az agyonlőtt támadó maradványai pedig az egyik utcán feküdtek. Egy támadót elfogtak, látszik a fotókon, ahogy egy dühös nő a rendőrök szeme láttára ütni-verni kezdi őt. Sok turista elbarikádozta magát a szobájában, miután a 23 éves elkövető lövöldözni kezdett. A 24 éves manchesteri Olivia Leathley azt állítja, barátjával csak azért úszták meg az egészet, mert a szobában töltötte a telefonját.

“Aztán hallottunk egy lövést a hotel belsejéből. Valaki elkiáltotta magát, hogy ‘fussatok’, aztán elkezdtünk sprintelni minden irányba. A géppuskasorozat hangja annyira közeli volt, úgy tűnt, mintha közvetlenül mögöttünk hangzott volna fel.”

Leathley gyorsan felhívta az apját és azt sikoltozta a telefonba, hogy mennyire szereti, apja a vonal túlsó végén pedig imádkozni kezdett értük. Végül a barátjával egy irodaépületben rejtőztek el, a nő az idegességtől hányt. Később kijöttek, találkoztak egy nővel, akinek hasba lőtték a férjét a parton, ő el tudott menekülni. Egy 16 éves fiú végignézte, ahogy a szüleit és a nagyanyját agyonlövik.

 

Ellie Makin és Debbie Horsfall a strandon voltak egy napernyő alatt, amikor kitört a káosz. A támadónál egy ernyő volt, amit eldobott, majd a fegyveréből lőni kezdett. Ők nem említettek semmilyen nevetést vagy áldozatok közti válogatást. “Mindenki elkezdte sikoltozni, hogy fussunk, szóval megfordultunk és elrohantunk” – mondta a két brit turista. Berohantak a hotelbe, de mivel a támadó is idejött, felmentek az emeletre és egy idegen szobájában elrejtőztek. A két nő amúgy arra panaszkodott, hogy még a merénylet után se növelték meg a rendőri jelenlétet. Egy turista így fakadt ki a támadás után nem sokkal:

“Nem akarunk itt lenni. Haza akarunk menni most, most azonnal. Haza akarok menni. Senki nem mond nekünk semmit, az embere azt mondják, még mindig szabadon vannak a támadók, de nem tudjuk.”

Többen is megerősítették a rendkívül hiányos biztonsági intézkedéseket. Egy férfi közölte, a lánya melletti férfit agyonlőtték a strandon. Minden beszámoló arról szól, hogy akik ott voltak, sose rettegtek még annyira, mint akkor. “Többségében britek vannak a hotelben, de senki se mond igazán semmit a másiknak, mindenki zavarodott és sokkban van” – számolt be egy Kelsie Collins nevű vendég a lapnak az állapotokról.

 

A támadók gumicsónakokon érkeztek a partra, a korábban elrejtett kalasnyikovokat előszedték, majd tüzet nyitottak. A hotelekbe a medencés területen át jutottak be. Minden szemtanú úgy emlékszik a támadókra, mint akik egyszerű strandolóknak tűntek maguk is. Az áldozatok közt a ramadán vallási ünnep (amit ezek szerint nem tisztel a merényletet vállaló Iszlám Állam) miatt kevés volt a tunéziai. A végén felvételek készültek, ahogy Sousse utcáin flangál az egyik merénylő, akit később lelőttek a biztonsági erők. Társát 3 órával később vették őrizetbe.

Tunézia megszigorította a repterek és kikötők ellenőrzését, de azt a pletykát tagadták, hogy a 37 áldozattal járó merényletek után megtiltották volna a 35 év alatti tunéziaiaknak a kiutazást. A 2010-11-es forradalom óta nem tudnak a kormányok gátat vetni az országban a radikális iszlamizmus terjedésének és az erőszaknak, emiatt a turizmus is jócskán visszaesett. Pedig csak britekből évi 1,2 millió turista érkezik (jelenleg 20 ezren vannak itt), az ország egyik fontos bevételi forrása pedig a turizmus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik