Nagyvilág

“Mindenki nyugodjon le, nem lesz bajuk a magyaroknak Tunéziában!”

Tunézia (Array)
Tunézia (Array)

Az utazási iroda szerint mindenki jól van, nem kell menekíteni a magyarokat a mészárlás után. Megszólalt Szijjártó is.

Az éppen Tunéziában vakációzó magyarok soron kívül haza szeretnének jönni a pénteki mészárlás után, az utazási irodájuk azonban finoman fogalmazva nem áll a helyzet magaslatán egy olvasónk beszámolója szerint. “Már csak a magyarok vannak a szállodában, összesen hatan! Az utazási iroda semmit nem tesz, még csak nem is tájékoztatták az utasaikat. A telepített idegenvezető elérhetetlen. Amikor felveszi a telefont, a pesti irodára hivatkozik. (…) Egyszer azt mondják, a keddi géppel jöhetnek haza, aztán azt hogy a keddi gép tele van” – mesélte szombat délelőtt olvasónk, aki itthonról próbál intézkedni, hogy a kintiek hazajöhessenek, miután pénteken egy terrorista harmincnyolc embert mészárolt le a tengerparton – főleg briteket, de vannak németek, belgák és helyiek is az áldozatok között. Magyar nincs.

“Mindenki biztonságban érezheti magát”

Az utazási iroda gyors tájékoztatást igért, amit nem kaptunk meg, ám a honlapjukra kierült egy közlemény, amiből úgy tűnik, hogy a kint lévő magyarokat úgy kezelik, mint akik már túl vannak az izgalmakon. Az iroda munkatársait megrázta a terroriakció, és tudják, hogy ez a világ bármely részén előfordulhat – áll a felhívásban. A tunéziai hatóságok derekasan helyt álltak, a kinti magyarok közül pedig “senki nem érintett a tragédiában, mindenki biztonságban érezheti magát” – írják. “Ezt alátámasztja, hogy az El Mouradi szállodalánc minden intézkedést külön megtesz az Utasok biztonsága érdekében. Idegenvezetőink és animátoraink szintén értékes tanácsokkal szolgálnak a helyszínen.” Aki július 10-ig foglalt le utazást, az díjmentesen átszervezheti másmerre.


Fotó: Europress Fotóügynökség / Kenzo Tribouillard

Az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton. A tárcavezető elmondta: a döntés Pintér Sándor belügyminiszterrel történt egyeztetést követően és vele egyetértésben született. Kiemelte: figyelik az eseményeket, és a Terrorelhárítási Központ (Tek) is növelte készültségi fokozatát,  ha bármilyen negatív változás történik Tunézia biztonsági helyzetében, akkor meg lehessen tenni a szükséges lépéseket.

A briteket eközben gőzerővel mentik: a légitársaságok, amelyek a szigetország és Tunézia között indítanak járatot, légifolyosót alakítanak ki, hogy a több ezer (amikor a szörnyűség történt, 6400) turistát hazaszállíthassák. A Thomson Airways már pénteken tíz repülőgépet indított Tunéziába, és e járatokkal 2500 brit térhet haza. A légihíd a hétvégén is folytatódik. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik