Nagyvilág

Túléltek öt napot a dzsungelben repülőjük zuhanása után

maria (Array)
maria (Array)

Öt nap után találtak rá élve egy anyára és kisbabajára, miután repülőgépük a nyugat-kolumbiai dzsungelbe zuhant - adta hírül a BBC. Az ország légierejének vezetője valóságos csodaként jellemezte a történteket.

Ahogy arról csütörtök reggel már beszámoltunk a 18 éves Maria Nelly Murillót és egyéves kisfiát a balesetet szenvedett Cessna-gép mellett találták meg Choco tartomány esőerdejében. Maria néhány sebet és égési sérülést szerzett, míg gyermeke sértetlen állapotban volt, mikor a mentők felfedezték őket – írja a BBC.

A kétmotoros Cessna-repülő, amellyel utaztak, halat és kókuszdiót szállított a Csendes-óceán partján fekvő Nuqui városából Choco fővárosába, Quibdóba.

A gép felszállás után 20 perccel tűnt el a polgári radarról. Mikor a légiirányítók nem kaptak választ a pilótától, már tudták, valami baj történhetett, ezért keresőgépet indítottak a baleset feltételezett helyszínére.


Fotó: Europress Fotóügynökség 

Két napba telt, mire a mentőcsapat kiszúrt egy fehér pöttyöt a sűrű dzsungelben, amely a lezuhant Cessnának bizonyult. A pilótát élettelenül találták meg a fülkéjében,  így a szerencsétlenség oka egyelőre ismeretlen.

Nyitott ajtót találtak

A történet viszont itt nem ért véget. A mentőcsapat ugyanis nem találta az utaslistán szereplő anyukát és gyermekét. Az első vizsgálat annyit derített ki, hogy a repülő ajtaja kinyílt, de ezt a becsapódás is eredményezhette. A keresők így nem tudhatták, hogy Maria és kisfia kiesett és meghalt, vagy kimászott a gépből.

Szerencsére a fiatal lány igazi túlélőnek bizonyult: a mentők először a helyszínen szétdobált kókuszdióhéjakra figyeltek fel, majd egy elhagyott papucs és a kisfiú nyomként elhelyezett születési anyakönyvi kivonata arra következtetésre juttatta őket, hogy Mariáék életben lehetnek.

A csapat egyik fele az erdőt járva indult felkutatni anyát és gyermekét, míg a másik a levegőből, hangosbeszélőn keresztül próbálta felszólítani a lányt, hogy térjen vissza a baleset helyszínére. Két napig így sem leltek rájuk.

Valóságos csoda

Mariát végül szerdán találták meg a keresők, 500 méterre a lezuhant géptől egy folyóparti szakadékban. A mentőcsapat vezetője szerint valóságos csoda, hogy egy ilyen komoly baleset után, ezen a vad terepen életben maradt a páros.

A 18 éves kismama elmondta, hogy a becsapódás után sikerült kinyitnia a Cessna ajtaját. Miután kimászott a gépből, az utasteret elnyelték a lángok. Ekkor ment vissza babájáért és szerezte az égési sérüléseket. Attól tartva, hogy a jármű felrobban, Maria a dzsungel felé vette az irányt egy keskeny folyó mentén.

Egyelőre tisztázatlan, hogy pontosan hogyan élték túl a kalandot, de a helyi média szerint a repülő által szállított kókuszdiók nedvét itták, és bennszülöttekkel is találkoztak, akik segítettek nekik. Úgy tudni, Maria a hangosbeszélőket is hallotta.

Az anyukát és a csecsemőt a Quibdói kórházba szállították. A baba sértetlen és jól van, Maria sérüléseit kezelik. A mentésirányító szerint a lány anyai ösztöne adhatott elég erőt kisfiának, hogy túlélje ő is a megpróbáltatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik