Nagyvilág

Hollandia bocsánatot kért a srebrenicai mészárlásban játszott szerepéért

bekefenntarto(960x640).jpg (Array)
bekefenntarto(960x640).jpg (Array)

A békefenntartókhoz közeli bázisról hurcoltak el több olyan boszniai muzulmánt, akit aztán a boszniai szerb katonák megöltek: Hollandia kártérítést fizetett, és most bocsánatot is kért.

Hollandia csütörtökön közölte, hogy egy éve bocsánatot kért az 1995-ös srebrenicai mészárlás alatt meggyilkolt áldozatok hozzátartozóitól.

Jeanine Hennis-Plasschaert védelmi miniszter tavaly júniusban találkozott Mohamed és Ibro Nuhanovic, valamint Rizo Musztafic hozzátartozóival és bocsánatot kért tőlük – közölte a hágai védelmi tárca csütörtökön. Hollandia “sajnálja, hogy az áldozatoknak el kellett hagyniuk a tábort” – fogalmaztak a kommünikében.

A minisztérium szóvivője elmondta, a bejelentésre azért csak most került sor, mert arra vártak, hogy rendeződjenek a folyamatban lévő kártérítési ügyek. Az illetékes közölte, sikerült megállapodásra jutniuk az áldozatok hozzátartozóival, a kártérítés pontos összegét azonban nem árulta el. Hollandia tavaly áprilisban azt ajánlotta, hogy fejenként húszezer eurós kártérítést folyósít a három áldozat rokonainak, a családok ügyvédje viszont szégyenletesnek nevezte ezt az összeget.

A holland legfelsőbb bíróság 2013. szeptemberében a hozzátartozók által még 2002-ben kezdeményezett eljárásban kimondta az ország felelősségét Mohamed és Ibro Nuhanovic, valamint Rizo Musztafic halálában. A testület úgy ítélte meg, hogy a mészárlás idején Srebrenicában szolgáló – elvben a város civil lakosságát védő – holland békefenntartóknak nem lett volna szabad átadni a bázisukon dolgozó férfiakat a tömeggyilkosságot elkövető szerb erőknek.

A mintegy nyolcezer halálos áldozatot – köztük főleg férfiak és fiúk életét – követelő 1995. július 11-i vérontást a második világháborút követő időszak legszörnyűbb tömegmészárlásaként tartják számon. Az incidens idején elvben holland ENSZ-békefenntartók védték Srebrenicát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik