grazi ámokfutás (Array)
Nagyvilág

Az Interpol nyomoz a grazi ámokfutó lehetséges indítékai után

Az osztrák hatóságok az Interpol segítségével vizsgálják a grazi ámokfutó ausztriai és boszniai környezetét, ismerőseit és családját is kihallgatják, hogy megtalálják a férfi tettének okát - írta a Die Presse című osztrák napilap kedden.

A lap közlése szerint a 26 éves boszniai származású férfi még nem tudott magyarázatot adni arra, hogy terepjárójával miért száguldozott és miért hajtott a járókelők közé szombaton az ausztriai Graz belvárosában. Az autós ámokfutás három halálos áldozatot követelt, a sérültek száma pedig meghaladta a harmincat.

A férfi négy éves korában menekült szüleivel együtt a háború sújtotta vidékről Ausztriába. Akkoriban a Graztól csaknem harminc kilométerre fekvő Kalsdorf  községben élt. Egyelőre annyi ismert, hogy május végén a feleségével szembeni erőszakos tett miatt a rendőrség eltiltotta attól, hogy érintkezzen a családjával. A rendőrség hétfőn azt közölte, hogy az elkövető feleséget is kihallgatták.

Az erőszakoskodók szükségletei

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy nemcsak a családon belüli erőszak elszenvedőinek, hanem az erőszakot elkövetőknek is szükségük van segítségre. Andreas Zembaty a társadalmi visszailleszkedést segítő Neustart egyesület szóvivője elmondta: az elkövetők számára is krízishelyzetet jelent, amennyiben eltiltják a családtól. Hangsúlyozta: velük is törődni kell, különben lappangó veszélyt jelenthetnek, a kialakult helyzet pedig haragot és agressziót szülhet. Az egyesület már 2013-ban koncepciót dolgozott ki a helyzet kezelésére, azonban ez forráshiány miatt még nem valósult meg.
Az osztrák belügyminiszter Johanna Mikl-Leitner hétfőn este szakértői megbeszélést kezdeményezett a családjuktól távoltartottak pszichológiai segítéséről.

A hat életveszélyes sérüléssel kórházba szállított sérült közül hétfőn kettő  még  kritikus állapotban volt. A grazi kórház szóvivőjének keddi közlése szerint már senki nincsen életveszélyben az eset érintettje közül.
Vasárnap a városban az áldozatok emlékére gyászmenetet tartanak, amelyen részt vesz Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök is.

Nem volt vallásos

Az eset után rögtön kizárták, hogy a férfi tettének vallási okai lennének. Azonban tanuk vallomásai után vizsgálják ezt a lehetséges indítékot is és az elkövető iszlám tanokkal való kapcsolatát is – olvasható a Die Pressében. Az osztrák lap a hatóságok közlését idézi, miszerint a vizsgálat még tart, hogy valóban ki tudják zárni a vallási indítékot is.
A Der Standard osztrák napilap által idézett nyomozó szerint a vallási indíték azért zárható ki, mert sem az elkövető, sem a családja nem volt “különösebben vallásos”, és nem tartották az egyházi ünnepeket sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!