Nagyvilág
Erdely(960x640).jpg (Array)

Pusztítás Erdélyben: giccsé restaurálják a szászvidéki erődtemplomokat

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 06. 22. 19:15

Uniós forrásokból történő felújítások során visszavonhatatlanul károsítottak több A-kategóriás műemlék-épületet - írta meg az Átlátszó Erdély.

Az Átlátszó Erdély szerint a szászvidéki templomok felújítási munkálatai során nem tartották tiszteletben a restaurálás egyik alapelvét, miszerint a történelmi hűségre kell törekedni. Ezért egyes templomok ma leginkább ócska kalandfilmek díszleteit idézik – fogalmaz a cikk, amelyben képeket is közölnek a munkálatok eredményéről.

Az „erődített értékek újrafelfedezése” fantázianevű 2011-ben indult projekt kezdeményezője és kedvezményezettje a Romániai Evangélikus Egyház. A Regionális Operatív Program 5 millió eurót biztosított 18 szász templom állagmegőrzési, felújítási munkálataira Szeben, Fehér, Maros és Brassó megyékben. Egy második, ezúttal 15 millió euró értékű projekt keretein belül újabb 12 erődtemplomot restaurálnának.

A blog forrása viszont azt állítja: a projektnek semmi köze az erődített értékek újrafelfedezéséhez, ez inkább az épületek szándékos tönkretétele, egy Disney-stílusú történelem-szemlélet jegyében.

A munkálatok során több helyen kétes minőségű alapanyagokat használtak a díszes, patinás cserepek helyett és előfordult, hogy az újonnan helyreállított tetőn 2-3 hét múlva már felújítást kellett végezni.

Szemtanúk szerint az építőtelepeken az alulképzett munkások sokszor felügyelet nélkül dolgoztak, szakszerűtlen munkájukkal, modern építőanyagokat használva visszafordíthatatlan károkat okoztak az A kategóriás műemlék-épületekben – írják.

A Tondach az egyház szponzora

Nemrég egy írott üzenetben maga Charles herceg is szóvá tette azt, hogy a szász falvakban egyre inkább terjednek a nagyipari módszerekkel gyártott, rikító színű cserepek.

Az új cserepeket szinte kivétel nélkül egy cég, a SC Tondach Romania SRL szállította, bár minden tervet más építész készített.

A Tondach ügyvezetője, Augustin Rusu barátja az Evangélikus Egyház legfelsőbb tanácsa főtitkárának, egyben a projekt felelősének, Friedrich Guneschnek. Rusu a projektben szintén fontos szerepet játszó Dietrich Galterrel, a szebeni egyházközség esperesével is jó viszonyt ápol. Mi több, a Tondach az egyház szponzora – tudjuk meg a cikkből. A blognak a hagyományos cserepek egy szakértője olyan képeket mutatott, aamelyeken a munkások jó állapotú cserepeket hajigálnak le a templomok tetejéről, hogy azokat új cserepekre cserélhessék. Gunesh szerint “ezek mesék”.

További részletekért és az elképesztő képekért kattintson ide.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.