Nagyvilág

Pestisben halt meg a 16 éves fiú

Az orvosok először azt hitték, influenzája van az amerikai gimnazistának.

Mindenki megdöbbent a 16 éves ausztrál Taylor Gaes halálán – a coloradói srácot különösen kedvelték az osztálytársai, sikeres játékos volt a gimi baseball-csapatában, szerető családja és barátnője volt. Egy nappal születésnapja után mégis egészen váratlanul szakadt vége az életének.

Az orvosok először azt hitték, influenzája van – megduzzadt a mandulája, belázasodott, izomfájdalmai voltak. Csak halála után derült ki, hogy pestist kapott el, rovarcsípés fertőzte meg.

Pedig az, hogy pestisben haljon meg valaki, még a villámcsapásnál is ritkább – Coloradóban az elmúlt 30 évben hárman kapták el ezt a betegséget és Taylor volt az egyetlen halálos áldozat. De az egész Egyesült Államokban is évente legfeljebb hét eset szokott előfordulni és nagyon ritka, hogy valaki belehaljon. A pestis a középkorban tízmilliók halálát okozta, ma azonban már viszonylag könnyen kezelhetőnek számít, feltéve, hogy diagnosztizálják.

Az orvosok azt mondták: kicsi rá az esély, hogy Taylor környezete is megfertőződött volna, de elővigyázatosságból még azokat is behívták vizsgálatra, akik részt vettek a fiú búcsúztatóján, amikor hamvait szétszórták a család birtokán.

A fiú elszánt baseball-játékos volt: már kezdődő betegsége volt, amikor még pályára lépett és senki nem gondolta volna, hogy pár nap múlva már nem lesz az élők között. Családja alapítványt hozott létre az emlékére, amellyel a baseball iránt érdeklődő gyerekeket támogatják. Taylor csapattársai szalagot tűznek a mezükre. A csapat edzője azt mondta: a tragédiát úgy dolgozzák fel, hogy folytatják a játékot, mert hiszik azt, hogy Taylor is ezt szeretné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik