Nagyvilág

Több ezren tüntettek Athénban

Görög tüntetés (Array)
Görög tüntetés (Array)

Az emberek a szigorú megszorítási politika ellen tiltakoztak, és a kormány keményebb fellépését sürgették a hitelezőkkel szemben mindössze egy nappal az euróövezeti vezetők hétfői válságtanácskozása előtt.

A görög parlament előtt megtartott demonstráción néhányan a privatizáció leállítását követelték, mások az eurózónából való kilépést sürgették, és azt, hogy Görögország egyszerűen szakítson hitelezőivel. A tüntetésen Alekszisz Ciprasz baloldali görög miniszterelnök támogatói, a közalkalmazottak szakszervezetének (ADEDY) tagjai és számos baloldali szervezet hívei vettek részt.

A január óta a radikális baloldali Szirizával közösen kormányzó Független Görögök (ANEL) nevű jobboldali populista párt ugyancsak képviseltette magát az eseményen – tudósít az MTI.

Hétfőn este az euróövezeti országok állam-, illetve kormányfői, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság vezetői rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben a görög adósságválság ügyében. Egy görög kormányzati forrás vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Ciprasz hétfőn még az ülés előtt egyeztet a nemzetközi hitelezők képviselőivel.

Görögországnak június 30-án kell törlesztenie a Nemzetközi Valutaalapnak 1,6 milliárd eurót. Ha nem fizet, csőd és az eurózónából való kilépés fenyegeti az országot.Ezt egyébként több elemző szinte elkerülhetetlennek nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik