Gazdaság

Szakértők: küszöbön a görög államcsőd

görög (Array)
görög (Array)

A jelenlegi helyzetben az államcsőd bekövetkezése szinte gazdasági szükségszerűség.

Az európai devizauniót eredetileg örök időkre szólónak képzelték el az alapítók, a kilépés gondolatával nem foglalkoztak. Görögországnak azonban könnyen lehet, hogy mégis ezt az utat kell majd választania. Amennyiben záros határidőn belül nem jön létre megállapodás Athén és a hitelezők között, az államcsődöt valószínűleg nem lehet elkerülni – idézi a dpa hírügynökség összeállítását az MTI.

“Az államcsőd veszélye napról napra nagyobb” – figyelmeztet Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke, aki szerint azonban Görögország euróövezeti kilépésének nem lenne lényeges hatása az euróövezetre. “Az euró pénzállománya nem függ a görögországi helyzet alakulásától”, bár némi fertőzésveszéllyel azért számolni kellene – fejtette ki.

Holger Schmieding, a Berenberg Bank szakértője viszont csekély kockázatát látja a problémák tovaterjedésének. “A befektetők joggal bíznak az Európai Központi Bankban” – mutatott rá. Görögország GDP-je egyébként is csak 1,8 százaléka az euróövezetinek, és – ahogy arra a DZ Bank szakértői is rámutattak -, “Görögország egyetlen euróövezeti tagnak sem fontos kereskedelmi partnere”. A vállalatok és a bankok már régen leépítették kapcsolataikat a krízisországgal.

A jelenlegi helyzetben a görög államcsőd bekövetkezése szinte gazdasági szükségszerűség. A DZ Bank elemzése szerint az EKB finanszírozása nélkül a “grexit” gyakorlatilag elkerülhetetlen. Papíron persze Görögország akár tagja is maradhatna az euróövezetnek, bankjait azonban kénytelen lenne saját devizával finanszírozni. “Ha kifut a pénzből és nem állapodik meg a hitelezőkkel, Görögországnak előbb vagy utóbb, de be kell vezetnie a saját devizát” – hangsúlyozta Holger Schmieding, a Berenberg Bank közgazdásza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik