Nagyvilág

Ferenc pápa nem férne be a TV2-be riporternek

Mi is a baj vele? Zavarja a kamera? Nem elég megnyerő a modora? Ciki a szerkója? Hadar? Motyog? Gyenge a magyarja? Elsírta magát. Nagy ember.

Látták a TV2 minapi, déli határunkon készült „full kretén” riportját, ahol a mikrofonos ember megfuttatta Irénke nénit, az önkéntes migránsvadászt? Ha nem, tessék ebbe belenézni.

Tán a pápának is át kéne küldeni a linket, hátha kicsit az itteni közhangulattal kompatibilisebb miséket tartana a távoli Vatikánban, s azon túl is. De addig nyugtáznunk kell, hogy Ferenc nem baarátja a migránsvadászoknak, sőt mai miséjén, Torinóban társadalmi szolidaritást sürgetve kiállt a bevándorlók mellett.

Elsírta magát

A Vittorio-téren bemutatott misén hetvenezer ember előtt így fogalmazott: “Bennünket, keresztényeket is az a veszély fenyeget, engedjük, hogy megbénítson minket a jövőtől való félelem, és a múló dolgokban keresünk biztonságot, vagy egy zárt társadalmi modellben, amely inkább kizár mint befogad… A migránsok az egyenlőtlenségek, a háborúk, az üldözés áldozatai, nem szabad őket ezért felelőssé tenni… Sírásra kényszerít annak a látványa, hogy áruként kezelnek embereket!”

Az egyházfő emlékeztetett arra, hogy ő maga is migránsnak számít, hiszen családja egykor Piemonte tartományból vándorolt ki Argentínába. Ferenc elérzékenyült, amikor a homília végén egy piemonti nyelvjárásban írt verset olvasott fel. Az istentiszteleten nem mellesleg egy bevándorló férfi olvasta fel a diszkrimináció elleni imát.

Rabokkal ebédelt

Ferenc pápa kétnapos torinói látogatásán először a munka világának képviselőivel találkozott az egykori királyi palota előtti téren. Az egyházfő kifejezte rokonszenvét a fiatal munkanélküliekkel, a munkájukat elveszítőkkel, az ideiglenes munkából élőkkel, s a vállalkozókkal. Külön szólt a nők védelmében, akiknek jogai Ferenc pápa szerint a munka világában is gyakran sérülnek. A pápa “szociális és generációk közötti paktumot” szorgalmazott, szolidaritásra buzdítva a hitelintézeteket, valamint hangsúlyozta, hogy az egyháznak is közel kell lennie a válságtól sújtott családokhoz.

Ferenc Jézusnak a torinói székesegyházban június huszonnegyedikéig kiállított halotti leple előtt is imádkozott. Ebédjét a fiatalkorúak torinói börtönének rabjaival, bevándorlókkal, hajléktalanokkal és egy cigány családdal költötte el, délután egy torinói kórházba látogat, majd fiatalokkal találkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik