Nagyvilág

Bevándorlás: nem kerekedhet felül a hisztéria és az egoizmus

Illegális bevándorlók Olaszországban (Array)
Illegális bevándorlók Olaszországban (Array)

A migránsokkal kapcsolatban az uniós tagállamoknak osztozni kell a felelősségen - az uniós bevándorlásról egyeztetett a francia elnök és az olasz kormányfő.

“Minden tagállam mondja meg, mennyit tud tenni gazdasági, földrajzi, politikai adottságai szerint” – fogalmazott Francois Hollande francia elnök, és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy egyetlen európai tagállam sem viselheti egyedül a migráció terhét. Az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi szerint Európában a szolidaritásnak, nem a “hisztériának és az egoizmusnak” kell felülkerekednie.

Renzi és Hollande azután tartott sajtótájékoztatót, hogy az Expo2015 milánói világkiállításon felkeresték az olasz és a francia pavilont. Hollande azt mondta, hogy “Európa életstílust, világszemléletet jelent, ugyanakkor szabályokat is, amelyeket a kontinens országai külső fenyegetéssel szemben sem fognak megsérteni. (…) Védenünk kell magunkat azzal a kötelességtudattal egyetemben, hogy a hazájukban szenvedő népeket is segítenünk kell”.

Az olasz-francia határnál levő Ventimigliában történt határlezárás esetében is a francia fél csak a II. Dublini-egyezmény szabályaihoz tartotta magát. A francia elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy az olasz partokra érkező migránsok azonosítása és esetleges kiutasítása nem hárulhat egyedül Itáliára, mivel ez az EU feladata. “Segíteni kell Olaszországot, hogy ezzel Európát segítsük” – fogalmazott.

Matteo Renzi szerint a francia határlezárás nem okozott feszültséget Róma és Párizs között, és az olasz és a francia kormányt közös szándék vezéreli a migrációs problémák megoldásában. Renzi kijelentette, hogy Ventimiglia nem egyedüli Európában, a migráció Európa határainak számos részén hasonló problémákat teremt. “A szabályokat tiszteletben kell tartani, de józan észre is szükség van (…) megoldás csak akkor születhet, ha Európának szolidáris a szíve, ha nem így lesz, Olaszország egyedül cselekszik majd” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik