Nagyvilág

„Orbán mini-Oroszországot csinál Magyarországból”

határzár (Array)
határzár (Array)

A New York Times is a magyar-szerb határra tervezett kerítésről ír, állítják, ez szembemegy az unió nyitott határokról szóló alapelvével.

Szinte minden neves külföldi lap foglalkozott a magyar határzárral, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a magyar történelem miatt a határon felépítendő kerítés terve különösen érzékeny kérdés, a La Repubblica sokkolónak nevezte az ötletet. A Daily Telegraph a Political Capital igazgatóját, Krekó Pétert idézi, aki azt mondta a lapnak, hogy még a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front is elutasítja ezt a fajta retorikát. A nemzetközi sajtószemle többi részéről itt írtunk.

A New York Times írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy ez szembemegy az unió nyitott határokról szóló alapelvével. Megemlítik a szerb miniszterelnököt is, aki korábban azt mondta, nem szeretne Auschwitzban élni.

A lap előhoz egy tavalyi, azóta már eléggé elavult statisztikát is, hogy mennyien kértek menedékjogot és melyik országból, de ennél sokkal fontosabb a megszólalók véleménye. Cecilia Wikström, aki liberális EP-képviselő, azt írta a Twitterére, hogy Orbán mini-Oroszországot csinál Magyarországból.

Az Európai Bizottság szóvivője, Natasha Bertaud pedig úgy fogalmazott: „Mi Európában csak lebontjuk a falakat, nem szabad építenünk azokat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik