Nagyvilág

Nemzetközi sajtó: sokk és megértés fogadta a Kerítés tervét

FAZ (Array)
FAZ (Array)

A németek a magyar történelemből kiindulva furcsállják a határzárat, de van, ahol józan lépésként értékelik.

A magyar történelem miatt a határon felépítendő kerítés terve különösen érzékeny kérdés – írja a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap rávilágít, hogy jelentősen nőtt a Magyarországra érkező bevándorlók száma és nem hazánk az első, amely ilyen módon akarja feltartóztatni az illegális bevándorlókat, egy olyan országban azonban, amely negyed százada a keleti tömb első államaként bontotta le a vasfüggönyt, szimbolikus jelentősége van egy ilyen lépésnek.

Sokkolónak nevezte a négyméteres kerítés ötletét az olasz La Repubblica. „Új fal épül Európában” – írják, emlékeztetve arra, hogy a budapesti bejelentéssel egy időben Ferenc pápa elítélte azokat, akik bezárják kapuikat a segítségkérők előtt. A szintén olasz Il Messaggero megjegyzi, hogy Orbán Viktor épp 26 évvel a soproni páneurópai piknik után emel falat, de azt is írják, hogy az EU-nak várhatóan nem lesz ez ellen semmilyen kifogása, ahogy az Európában emelt többi kerítéssel szemben sem volt.

A szlovák Pravda arról ír, hogy a görög-török határ ellenőrzésének 2012-es megszigorítása után a menekültek Bulgária felé vették útjukat, de Szófia kerítést építtetett a határon, ezután a menekültek száma lecsökkent. A szerző leszögezi, hogy a menekültekkel szembeni rasszista megnyilvánulásokat el kell utasítani, de a probléma kezelésében fontos, hogy a józan ész felülkerekedjen afelett, hogy fogadjuk tárt karokkal az összes menekültet.

A Wprost jobbközép lengyel hetilap kommentárjában arról ír, hogy Európa úgy tesz, mintha nem látná, hogy Magyarország az illegális bevándorlás özönével küzd, a még nem létező kerítés viszont jó ürügy arra, hogy az európai baloldal bűnbakká tegye az egyébként is rossz sajtójú Magyarországot. A cikkíró hangsúlyozza: nem helyesli a bevándorlóellenes plakátokat és a nemzeti konzultációt, de kezelni kell a problémát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik