Nagyvilág

A fekete aktivista, aki ugye fehér, nem adja föl

rachel dolezal (Array)
rachel dolezal (Array)

Rachel Dolezal egy fekete emberjogi aktivista. Volt. Rachel Dolezal emberjogi aktivista. Volt. Rachel Dolezal a világ egy legtitokzatosabb embere jelenleg, ennyit tudunk róla, és ez biztos.

A hölgy január óta volt az NAACP (Országos Szövetség a Színes Bőrűek Felemelkedéséért) spokane-i vezetője, illetve tag a helyi rendőrség felügyelőbizottságában is. Sokat dolgozott azon, hogy mindenkivel elhitesse, színesbörű.

Svéd, cseh, német, de nem afrikai

A Daily Dot szerint egy hagyományosan feketéket oktató washingtoni egyetemen szerzett diplomát, egy másik intézményben pedig jelenleg is Afrika-kutatást oktat, a közösségi oldalon pedig egy fekete férfiről azt írta, ő az apja.

De kiderült, ez nem igaz. Az anyja nyilatkozta azt, hogy Rachel fehérbőrű, svéd, német és cseh felmenőkkel rendelkeznek, illetve talán indián ősökkel is. A KXLY4 tévétársaság ezután interjút készítette az akkor még mit sem sejtő aktivistával. A riporter mutatott egy képet az apjáról, majd a következő párbeszéd játszódott le:

Ő az apja?
Igen, kérdése van vele kapcsolatban?
Igen, hogy afroamerikai-e.
Nem tudom, hová akar kilyukadni.
Oda, hogy ön afroamerikai-e.
Nem értem a kérdést, mondtam, hogy igen, ő az apám.
A szülei fehérek?

De erre már nem érkezett válasz. Az apa egyébként nem hunyt el, ahogy Rachel állította, a Buzzfeednek úgy nyilatkozott, hogy “mi vagyunk a szülei és európaiak, kaukázusi származásúak vagyunk. Ez egy nagyon zavaros és szomorú történet, Rachel az elmúlt két évtizedben teljesen asszimilálta magát az afroamerikai környezetbe, elsősorban a jogvédő munkáin keresztül, ez lehet a magyarázat a viselkedésére.” A lány a nyilvános megszólalásaiban tényleg többes szám első személyben beszélt, amikor az afroamerikaiak szóba kerültek.

Az NAACP-től eltávolították és nyomoznak, követett-e el etikai vétséget, amikor a hivatalos iratokban is hazudott a származásáról. Pszichológusok közben arról találgatnak, miféle személyiségzavara lehet a nőnek, többen úgy gondolják, a folyamat akkor kezdődhetett nála, amikor elvált színesbőrű férjétől.

A szüleim nem is a szüleim

Rachel azonban nem adja föl. Az NBC Nightly News című műsorában volt vendég, még mindig feketének tartja magát (korábban arról is szóltak a hírek, hogy bőrszínén különféle trükkökkel javított, de ő ezt tagadja) és nagyon sok benne a kérdőjel.

“Csak azt tudom, kik neveltek föl, de DNS-vizsgálat nem volt, így bizonyítékom sincs, hogy ők a valódi, bilógiai szüleim.” Erre a műsorvezető az anyakönyvi kivonatra hivatkozott, ebben ők vannak feltüntetve anyaként és apaként. “Nem azt mondom, hogy be tudom bizonyítani, hogy nem ők a szüleim. Ez a kivonat a születésem után másfél hónappal készült és egyértelmű, hogy nincsenek orvosi tanúk.”

A jelenlegi énképéről így beszélt:

“Ha a fekete vagy a fehér szavakkal írhatnám le magamat, akkor mindenképp azt mondanám, fekete vagyok. Inkább fekete, mint fehér.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik