Külföld
menekült (Array)

ENSZ-főbiztos: szégyen a menekültek démonizálása

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 06. 15. 18:48

A világszervezet emberi jogi főbiztosa szerint a bevándorlók hozzájárulnak az európai gazdaság bővüléséhez. Szégyen szerinte, hogy a jólétben élő Európa semmit sem tesz értük.

Korábban a témában:

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa arra szólította fel hétfőn az európai államokat, hogy fogadjanak be több menekültet és tegyenek többet a migránsokkal szembeni előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés ellen. Zeid Raad al-Husszein azt mondta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt, hogy “lesújtja és szégyennel tölti el a bevándorlók gyakori démonizálása, ami számos olyan országban megfigyelhető, amelyek lakosai békében, jólétben és gondtalanságban élnek.”

Kijelentette, hogy az európai országoknak meg kellene nyitniuk a határaikat a menekültek előtt ahelyett, hogy teherként vagy bűnözőkként kezelnék őket. Szerinte “sokkal bátrabb lépésekre” lenne szükség annak a tudatosításához, hogy az uniónak a képzettségi szintjüktől függetlenül több bevándorlóra van szüksége.

menekült (Array) 

“Munkavállalókként, fogyasztókként és adófizetőkként hozzájárulnak minden társadalom gazdasági növekedéséhez, mint ahogy azt számos tanulmányban kimutatták” – fogalmazott a főbiztos. “Ebben a teremben kevesen mondhatják el azt magukról, hogy ők vagy az elődjeik nem profitáltak a bevándorlásból” – tette hozzá.

Lépjenek fel a bigottság ellen!

Husszein helyeselte az Európai Unió kutatási és mentési tevékenységének a kiterjesztését, mert “a Földközi-tengeren életüket vesztő bevándorlók száma mélységes aggodalomra ad okot.” A főbiztos ugyanakkor arra szólította fel az európai vezetőket, hogy “lépjenek fel a menekültekkel szembeni növekvő bigottság ellen”, az ugyanis erőszakhoz vezethet.

Az uniós belügyminiszterek kedden vitatják meg azt a javaslatot, aminek értelmében a menekültválság kezelésében egyenlőbben osztanák meg a terheket az uniós tagállamok között. A menekülthullámmal eddig túlnyomó részt Olaszországnak és Görögországnak kellett megbirkóznia.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén legalább 90 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük 46 500-an Olaszországban, 42 ezren pedig Görögországban értek partot. Az év első öt hónapjában több mint 1850-en lelték halálukat a tengeren.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.