Gazdaság

Négy és félmilliárd dollárt utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok

Az Európában élő migránsok világszerte 150 millió ember megélhetését biztosítják a hazaküldött pénzekkel. Moldovát vagy Koszovót nagyrészt ők tartják el.

Tavaly 110 milliárd dollárt utaltak haza az Európában élő migránsok, ezzel világszerte 150 millió ember megélhetését biztosították – derül ki az ENSZ felméréséből.

A Világbank adatai alapján összeállított kutatásból kitűnik, hogy a legtöbb pénzt, 20,6 milliárd dollárt Oroszországból utalták át, ezután jön Nagy-Britannia 17,1 milliárddal, majd Németország 14, Franciaország 10,5, Olaszország 10,4 és Spanyolország 9,6 milliárddal.

Az átutalások harmada balkáni, baltikumi és kelet-európai országokba került. A hazaküldött pénzek évente átlagosan 1500-3200 dollárt tesznek ki. Néhány európai ország gazdaságában alapvető fontosságúak a hazautalások: Moldovában a GDP-nek 22, Koszovóban 17 százalékát teszik ki a vendégmunkások által hazaküldött pénzek.

Magyarországra tavaly 4,473 milliárd dollárt utaltak át, míg a nálunk jóval nagyobb Romániába és Lengyelországba csak 3,43, illetve 7,47 milliárdot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!