Nagyvilág

Ciprasz tovább keménykedik az Európai Bizottsággal

Megmaradtak a véleménykülönbségek a görög kormány és az Európai Bizottság között - mondta a görög miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, miután tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

“Azon dolgozunk, hogy áthidaljuk a megmaradt véleménykülönbségeket, különösen költségvetési és pénzügyi kérdésekben” – mondta Alekszisz Ciprasz görög kormányfő. Olyan megállapodást szeretnénk, amely a szociális kohézió megőrzésével biztosítja a gazdasági növekedést Görögországban és az államadósság fenntartható szintjét – tette hozzá.

Az Európai Bizottság közölte: “baráti és konstruktív” volt a kétórás találkozó. A tájékoztatás szerint Juncker elnök ismertetett a görög kormányfővel “egy lehetséges eljárást, amely lehetővé teszi, hogy Athén még időben kölcsönösen elfogadható megoldást találjon a három (hitelező) intézménnyel”, az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az EU-bizottsági forrás hozzátette, Juncker és Ciprasz “megállapodtak, hogy szoros kapcsolatban maradnak a következő napokban”.

Faképnél hagyták a görögöket

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az IMF küldöttsége csütörtökön Brüsszelben otthagyta a görög delegációt az adósságválság rendezéséről folyó tárgyalásokon, mert úgy értékelte, hogy jottányit sem közeledtek az álláspontok, és igen távolinak tűnik a megállapodás.

Egy európai uniós diplomata előzőleg úgy fogalmazott, Juncker és Ciprasz csütörtöki brüsszeli találkozója “az utolsó kísérlet” a megállapodásra.

A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség által veszélyeztetett országnak. A határidő június 30.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik