Gazdaság

Kiadókkal paktálhatott le az Amazon, de az EU-t nem veri át!

Gyanús gyakorlatra gyanakszik az Európai Bizottság: az Amazon próbálta korlátozni a versenyt az európai e-könyvek piacán.

Trösztellenes vizsgálatot indított csütörtökön az Európai Bizottság annak kiderítésére, hogy megfelelnek-e az uniós versenyjog előírásainak az Amazon elektronikus könyvek terjesztésére vonatkozó megállapodásai.

A bizottság közölte, gyanújuk szerint az amerikai óriásvállalat kiadókkal kötött megállapodásainak egyes passzusai korlátozzák a versenyt. Ezek a feltételek azt írják elő, hogy a kiadók értesítsék az Amazont, ha egy versenytársával kedvezőbb vagy eltérő megállapodást kötnek, sőt helyenként azt is, hogy az Amazonnal nem köthetnek rosszabb üzletet, mint a versenytársaival.

A testület attól tart, hogy ez más e-könyv terjesztők számára megnehezíti, hogy felvegyék a versenyt az Amazonnal. A bizottság ki szeretné deríteni, hogy korlátozzák-e ezek a feltételek a versenyt, és megkárosítják-e a fogyasztókat a kínálat korlátozásán keresztül. Ha igen, az a domináns piaci helyzettel való visszaélésnek minősülhet.

 Az Amazon raktára

Az e-könyvek piaca az elmúlt években jelentős mértékben növekedett, az európai piac legnagyobb szereplője pedig az Amazon. A bizottság elsőként a legnagyobb forgalmat termelő német és angol nyelvű e-könyvek terjesztésére vonatkozó megállapodásokat fogja vizsgálni.

Az Európai Bizottság az Amazont és a tagállami versenyhatóságokat is értesítette a hivatalos vizsgálat elindításáról, de hozzáteszi, hogy az eljárás megkezdése még nem jelenti azt, hogy a trösztellenes piaci viselkedés gyanúját bizonyították volna.

A brüsszeli testület nem először vizsgálódik az e-könyvek terjesztése körül. 2011-ben az Apple és öt kiadó megállapodásait vizsgálta, mert azt gyanította, hogy szövetkeztek az árverseny korlátozására. Az eljárás azzal zárult, hogy az érintett vállalatok olyan kötelezettségeket vállaltak, amik eloszlatták a brüsszeli aggályokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik