Nagyvilág

Orbán figyelőlistára került

orban-viktor(430x286).jpg (Array)
orban-viktor(430x286).jpg (Array)

Már Ausztráliában is a "Helló diktátor!"-ral és a magyar kormányfő EU-s ügyeivel foglalkozik a sajtó. A legrosszabbtól mentették meg Magyaországot - idézték.

Az autokratikusan kormányzó magyar miniszterelnöknek, vagyis Orbán Viktornak tehetsége van ahhoz, hogy kilógjon a sorból, de az Európai Unió minduntalan próbálja őt visszarángatni az EU-s szerződésekre hivatkozva – írja elemzésében az ausztrál The Sydney Morning Herald című lap.

A szerző Paul Taylor emlékeztet, hogy az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker bár viccnek szánta a “Helló diktátor!” köszöntést a múlt hónapban rendezett rigai csúcson, Orbán hívei kiakadtak a rendhagyó tisztelgésen.

Juncker egyik név nélkül nyilatkozó segítője szerint, aki többi közt az EU-s szerződésekben foglaltakat, így a polgári szabadságjogok betartását is felügyeli, az EB elnöke figyelőlistára tette a magyar kormányfőt.

Ám Orbán ezeket az erősfeszítéseket minduntalan kikerülte, és a korábban meglévő kétharmados parlamenti többségével például új alkotmányt vert keresztül a törvényhozáson. Mindezt annak ellenére, hogy uniós kollégái óva intették őt, hogy minősített többségét felhasználja – írja a szerző.

A legrosszabbat sikerült

A cikk idézi Viviane Redinget, az EU igazságügyi biztosát, aki egyszer úgy nyilatkozott, hogy a legrosszabbat sikerült megakadályoznia Magyarországon. Bár ez nem változtatott a magyar miniszterelnök nacionalista irányvonalán, a bíróságok és az adatvédelmi hatóság függetlenségét sikerült megőrizni.

Taylor azt írja, Orbánt és pártját, a Fideszt európai pártcsaládja a Néppárt védte meg eddig az unióban a komolyabb támadásoktól. És bár informálisan szó volt arról, hogy szakítanak a magyar kormánypárttal, eddig ez nem következett be.

Ráadásul a kapcsolat lehetőséget biztosít a komolyabb befolyással rendelkező konzervatív kormányfőknek arra, például a német Angela Merkelnek, hogy közvetlenül is nyomást gyakoroljanak Orbánra.

Az atomcsapás még messze van

Az Amnesty International uniós irodájának vezetője szerint Magyarország szavazati jogát csak a végső esetben függesztenék fel. Az EU kezében ez az “atomcsapás” a tagokkal szemben – szemléltette Iverna McGowan az opció jelentőségét.

Ráadásul, mint a cikk kitér rá, továbbra is kísért az osztrák radikális vezér, Jörg Haider emléke, akivel szemben hatalomra kerülésekor bojkottot hirdetett Franciaország, ám ez csak a további erősödéséhez vezetett. Később az is kiderült, hogy Haider intézkedései nem ütköztek az uniós jogszabályokba.

Taylor szerint Frans Timmermans bizottsági alelnökre vár a feladat, hogy Orbánt megregulázza. A politikus leszögezte: a választási győzelemre és a gazdasági sikerekre történő hivatkozás sem akadályozza meg az EU-t abban, hogy a jogállamiságot vizsgálják. A szakértők viszont úgy vélik, az EU-nak gyenge eszközei vannak erre – zárul az elemzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik