Nagyvilág

Nagyot koppant Orbán török példaképe

erdogan (Array)
erdogan (Array)

Recep Tayyip Erdogan elnök egykori pártja nyert ugyan a választásokon, de nem lesz elég többsége az óhajtott elnöki rendszer bevezetéséhez.

A törökországi parlamenti választások egyértelmű győztesének nevezte a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) vasárnap éjszaka Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hozzátéve, hogy mindent meg fognak tenni az ország politikai stabilitásának megőrzéséért. “Mindenkinek be kell látnia, hogy az AKP a választások nyertese” – mondta a kormányfő a párt ankarai székházának erkélyéről. “Senki ne próbáljon győzelmet kovácsolni egy elveszített választásból” – tette hozzá.

A Reuters hírügynökség szerint a pártszékházban meglehetősen fagyos volt a hangulat. Az iszlamista gyökerű konzervatív párt néhány száz híve Erdogant éljenezte, ez azonban egy lapon sem említhető a korábbi választások után megjelent tömeggel.

Koppantak Erdoganék

A CNN Türk 99,9 százalékos feldolgozottság után azt jelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő volt pártja a szavazatok mintegy 41 százalékát gyűjtötte be vasárnap, ezzel 258 mandátumot szerzett az 550 fős törvényhozásban. Ez azt jelenti, hogy az AKP elveszíti abszolút többségét, így el kell állnia az elnöki rendszer bevezetésétől. Ennek megvalósításához kétharmados többségre lett volna szüksége, de már a voksok háromötödének birtokában is népszavazásra bocsáthatta volna a kérdést.

 

A legfrissebb adatok szerint második helyen a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) végzett a voksok 25 százalékával, míg harmadikként a jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) futott be a szavazatok 16 százalékával. A CHP egyik magas rangú vezetője szerint a választók egyértelműen elutasították az államfő hatalmának további kiterjesztését. “A szavazók egyértelműen nemet mondtak az elnöki rendszerre” – közölte Murat Karayalcin.

A vég kezdete

Devlet Bahceli, a Nemzeti Cselekvés Pártjának elnöke röviddel éjfél után azt mondta, hogy az eredmények “a vég kezdetét” jelentik az AKP számára. A politikus leszögezte, hogy Erdogannak vagy az alkotmányos kereteken belül kell maradnia, vagy fontolóra kell vennie a lemondását.

A vasárnapi választásokon a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) közel 13 százalékot szerzett, és ezzel először jutott be a parlamentbe. Selahattin Demirtas, a párt elnöke később kizárta annak a lehetőségét, hogy pártja koalícióra lépjen az AKP-vel. A végleges eredmények hétfőn várhatóak. Késő esti jelentések szerint a részvételi arány rendkívül magas, 85,3 százalékos volt.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik