Nagyvilág

Ukrán felderítőkkel csaptak össze a szakadárok Donyecknél: ketten meghaltak

donyecki-gyozelem-napja(960x640).jpg (Array)
donyecki-gyozelem-napja(960x640).jpg (Array)

Két ukrán katona életét vesztette, egy megsebesült, kettő pedig túszul esett az akcióban.

Andrij Liszenko ukrán katonai szóvivő a szokásos napi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt egy nap alatt összesen három katona esett el, és négy sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Ki sérti meg a tűzszünetet?

Ilja Kiva, a Donyeck megyei rendőrfőnök helyettese az ukrán Ötös tévécsatornának nyilatkozva arról számolt be, hogy vasárnap egy 15 fős szakadár csoport támadt rá ukrán katonákra Marjinka településnél. Miután megérkezett egy ukrán felderítőcsapat, a szakadárok visszavonultak. A tisztségviselő szavai szerint a támadók közül ketten megsebesültek, őket a társaik magukkal vitték.

A Kelet-Ukrajnában szembenálló felek kölcsönösen egymást vádolják a tűzszünet megsértésével és a minszki egyezség által tiltott nehézfegyverek bevetésével.

A donyecki szakadárok egy név nélkül nyilatkozó “védelmi illetékese” orosz híradások szerint azt mondta, hogy az elmúlt egy nap alatt az ukrán fegyveres erők 28-szor nyitottak tüzet rájuk, harckocsikkal, egyéb páncélozott járművekkel, akna- és gránátvetőkkel, valamint kézi lőfegyverekkel. Állítólag főként a donyecki repülőtér, valamint Horlivka település környékét támadták. A donyecki szakadárok megszállása alatti Horlivkában a település szeparatista vezetése szerint egy civil meghalt négy megsebesült. Arról nem számoltak be, hány fegyverest veszítettek a harcokban.

Akkor támadtak az ellenőrzőpontra, amikor a legtöbben voltak ott

A kijevi hadműveleti parancsnokság hétfői közleményében azt írta, hogy előző éjjel nagy kaliberű, a minszki egyezmény által az elválasztó övezetből kivonni rendelt aknavetőkkel lőtték a szakadárok a Donyeck környékén lévő, ukrán ellenőrzésű településeket.

A Luhanszk és Donyeck közötti térségben, Artemivszk környékén harckocsikkal, gránátvetőkkel és nagy kaliberű gépágyúkkal támadták a környező falvakat. Tüzet nyitottak az Artemivszk és Horlivka között, Zajceve településnél lévő útellenőrző posztra – áll a közleményben, amely szerint a támadásra épp azt az időpontot választották a szakadárok, amikor általában a legtöbben gyűlnek fel az útellenőrzésnél.

Az “orosz-terrorista” erők ismét lőtték az Azovi-tenger partján, Mariupoltól keletre fekvő Sirokine települést. Egyedül a frontvonal északi részén, Luhanszk környékén volt viszonylag nyugodt az éjszaka – jegyezte meg a kijevi parancsnokság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik