Nagyvilág

Kórházba szállították az amerikai külügyminisztert

John Kerry (Array)
John Kerry (Array)

Kerékpározás közben balesetet szenvedett vasárnap John Kerry a francia-svájci határon. Az amerikai külügyminisztert egy genfi kórházba szállították, állapota stabil, de a vizsgálatok eredménye szerint eltörte jobb combcsontját, így lemondta a következő napokra tervezett hivatalos európai programjait - számolt be az MTI.

A baleset délelőtt háromnegyed 10 körül történt Franciaországban, a Felső-Savoya megyei Scionzier település közelében, 40 kilométerre a svájci határtól. Az amerikai diplomácia vezetőjét helikopterrel szállították a genfi egyetemi kórházba. John Kerry egy pillanatra sem veszítette el az eszméletét – közölte John Kirby amerikai külügyi szóvivő.

John Kerry amerikai külügyminiszter a svájci Lausanne városában kerékpározik
Fotó:Europress

A szóvivő nem részletezte a baleset körülményeit, csupán annyit mondott, hogy a szerencsétlenség idején egészségügyi személyzet is utazott a Kerryt kísérő gépkocsikonvojban, és a helyszínen azonnal megvizsgálták a tárcavezetőt.

Egy másik, névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes is megerősítette, hogy a külügyminiszter “élénk” és tudatánál van. Elmondta azt is, hogy Kerry egy kanyarban esett el, illetve hogy más járművet nem érintett a baleset.

Az amerikai külügyminiszter péntek óta tartózkodik Genfben, ahol szombaton iráni kollégájával, Mohamad Dzsavád Zaríffal folytatott megbeszélést Teherán vitatott nukleáris programjáról.

Az amerikai külügyi szóvivő később közölte azt is, hogy Kerryt, akinek a jobb combcsontja tört el, még ma hazaszállítják az Egyesült Államokba, és a tárcavezető lemondta a mára és jövő hétre betervezett európai programjait. “Még ma hazaindul Bostonba (Kerry) és befekszik a massachusettsi kórházba” – közölte Kirby.

Kerry eredetileg még vasárnap késő délután Madridba utazott volna tovább, ahol hivatali kollégájával, valamint a spanyol királlyal és a kormányfővel lett volna találkozója. Ezután Párizsba készült menni, hogy részt vegyen egy miniszteri szintű tanácskozáson, amelyen az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíciót alkotó országok képviselői lesznek jelen.

A decemberben a 72. születésnapját ünneplő Kerry nagy sportember, és európai körútjai alkalmával rendszeresen kerékpárra ül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik