nigeria(960x640).jpg (Array)
Nagyvilág

Először váltott vértől mentesen vezetőt Nigéria

Jegyezzük meg a nevet, ő vezeti mostantól Afrika legnépesebb országát: Muhammadu Buhari.

Nem elnökhalál és nem puccs vezetett Nigéria történetének sokadik vezetőváltásához, hanem egy relatíve demokratikus választás: pénteken iktatták be hivatalába Muhammadu Buhari új nigériai elnököt – írja a BBC. Nigéria 1960-ban lett független, azóta nem sikerült az ellenzéknek demokratikus úton leváltani a kormányt.

Goodluck Jonathan korábbi elnök elfogadta vereségét, sőt részt vett a ceremónián is. Maga Jonathan adta át az alkotmányt és az összehajtott zászlót utódjának, ami Afrikában azért ritka szép gesztus.

Buhari nemzetegyesítő beszédet mondott a beiktatáskor olyan fordulatokkal, mint “mindenkihez tartozom és nem tartozom senkihez se”. Buhari megígérte, hogy leszámol a korrupcióval és a Boko Haram iszlamista milíciával, amit elvtelen, istentelen csoportnak nevezett. Egy gyakorlati lépést is bejelentett: a hadsereg központját a fővárosból, Abujából északra, Maidugurba teszik át. Hozzátette, a tavaly elrabolt 200 lányt is ki akarják szabadítani.

A 72 éves elnökben sokan a reménységet látják, aki munkahelyeket ad és megold majd olyan gyakorlati gondokat, mint az áramellátás akadozása. A 72 éves elnök egy Shakespeare-idézettel zárta beszédét, amit élőben hallgatott végig John Kerry amerikai külügyminiszter és Robert Mugabe zimbabwei diktátor is.

Ajánlott videó