Nagyvilág

Kikapott Goodluck Jonathan

nigéria (nigéria)
nigéria (nigéria)

Mostantól Badluck Jonathannak hívhatja magát. Kormányváltás Nigériában.

A szavazatok 54 százalékával az ellenzéki Progresszív Kongresszus (APC) párt jelöltjét, a muszlim Muhammadu Buharit választották elnökké Nigériában. A volt tábornok bő 2,5 millió szavazattal kapott többet, mint a hivatalban lévő keresztény államfő, Goodluck Jonathan.

A választási bizottság kedd este ismertetett adatai szerint Buhari 15,4 millió, Goodluck Jonathan pedig 12,85 millió szavazatot – 45 százalékot – szerzett a hétvégi elnökválasztáson.

Az ellenzék fölényes győzelmet aratott az afrikai ország északi, muszlim többségű részén, amely a leginkább megsínyli a Boko Haram iszlamista szervezet tevékenységét. Yobe szövetségi államban 94, Kanóban 89, Gombéban 78, Bornóban 94 százalékot ért el.

A nigériai választási törvény értelmében nem elég a szavazatok több mint fele, az is kell, hogy a 36 szövetségi állam legalább kétharmadában a szavazatok legkevesebb 25 százalékát megszerezze a győztes. A 170 millió lakosú országban 56 millióan szavazhattak, közülük végül 28,5 millió járult az urnákhoz.

Az elmúlt 15 évben – amióta Afrika legnagyobb gazdasága visszatért a polgári kormányzáshoz – ez az első alkalom, hogy az ellenzék jelöltje nyerte az elnökválasztást. A 72 éves Muhammadu Buhari az 1980-as évek közepén egy katonai puccsot követően már hatalmon volt egyszer.

Nigériában eredetileg február 14-én kellett volna megtartani a választásokat, de a Boko Haram terrorszervezettel való folyamatos összecsapásokra hivatkozva úgy döntöttek, hogy a szavazást március 28-ra halasztják. A voksolást több helyen meghosszabbították, így vasárnap is tartott a szavazás, amely néhol erőszakba torkollott: az ország északkeleti részében katonákkal csaptak össze a szélsőségesek, eközben a déli országrészben az ellenzék választási törvénysértéssel vádolta a kormányt és vonult az utcákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik