Nagyvilág

Kivégeztek három gépeltérítőt Pakisztánban

Pakisztánban kivégezték azt a három férfit csütörtökön, akik 1998 májusában eltérítettek egy belföldi utasszállító repülőgépet.

A pakisztáni elnök elutasította a három géprabló kegyelmi kérvényét. Az elítéltek közül kettőt Haidarábádban, egyet pedig Karacsiban végeztek ki.

A tettesek a Pakistan International Airlines pakisztáni légitársaság Karacsiból Turbatba tartó járatát próbálták eltéríteni. Az elkövetők a gépet az indiai fővárosba, Újdelhibe akarták irányítani, de a jármű végül a pakisztáni Haidarábádban szállt le, ahol már a biztonsági erők várakoztak. A három férfi akciója azért hiúsult meg, mert a pilóta azt mondta nekik, hogy kevés az üzemanyag, miközben abba beleegyezett, hogy az indiai Gudzsarát államig elmenjenek.

A gépeltérítők később azzal indokolták tettüket, hogy így akartak tiltakozni az indiai atomrobbantási kísérletre adandó pakisztáni válaszlépés ellen. Mindannyian ugyanis annak a Beludzsisztán tartománynak a szülöttei, ahol Iszlámábád később végrehajtotta nukleáris robbantási kísérletét.

Pakisztánban 2008-ban moratóriumot rendeltek el a kivégzésekre, de tavaly decemberben feloldották, miután tálibok rátámadtak egy pesavari iskolára. A támadásban több mint százötven ember halt meg, többségükben gyerekek.
.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik