iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
Nagyvilág

Több száz embert kivégeztek az Iszlám Állam katonái Palmürában

A szíriai média szerint azért kellett meghalniuk, mert a dzsihádisták helyett a kormánnyal működtek együtt.

Több száz embert kivégeztek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai Szíriában, a nemrégiben elfoglalt Tadmurban (ókori nevén Palmüra) és körzetében – közölték vasárnap szíriai kormányforrások és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet.

A szunnita fegyveresek a múlt héten kerítették hatalmukba az értékes római kori emlékeket őrző, 50 ezer lakosú várost. A szíriai média szerint azt követően legalább 400 embert kivégeztek azzal az ürüggyel, hogy a kormánnyal működtek együtt, és nem követték parancsaikat. Az OSDH 217 áldozatról tud, akik közül 150 a kormányhadsereg katonája volt, 67 pedig polgári személy, köztük nők és gyermekek. A civil szervezet úgy tudja, hogy további 600 embert foglyul ejtettek.

A szíriai légierő harci gépei hétfő reggel a dzsihadisták állásait bombázták Palmürában és környékén. Az állami televízió jelentése szerint a hadsereg legalább tizenöt különböző célpontra mért légicsapást a körzetben, köztük a katonai hírszerzés és a városi kórház épületére.

Homsz tartomány kormányzója eközben bejelentette, a fegyveres erők offenzívát indítanak a romváros visszafoglalására.

 

Ajánlott videó