Nagyvilág

Megerőszakolt gyermekekről írtak – lefoglalták a lapokat

szudan(210x140).jpg (Array)
szudan(210x140).jpg (Array)

Szudánban a hatóságoknak nagyon nem tetszett, hogy az újságírók nem hallgattak arról, mi zajlik az iskolabuszokon. Tíz hírlap összes példányát bevonták emiatt.

Lefoglalták tíz főbb hírlap összes példányát hétfő hajnalra a szudáni hatóságok, miután azok egy helyi aktivista elmondása alapján arról számoltak be előző nap, hogy sok gyermeket szexuális bántalmazás ér az őket iskolába szállító buszokon – közölték a hírlapok szerkesztői, civil szervezetek és a biztonsági szervek egy forrása.

A kiadók engedélyeit is felfüggesztették

A hírlapok szerkesztői arról tájékoztattak, hogy miután a történet megjelent a vasárnapi számokban, a hatóságok aznap éjjel, illetve hajnalban behatoltak a nyomdákba, és lefoglalták a hétfői számok példányait.

Röviddel ezután a szudáni biztonsági szervek telefonon megkeresték a tíz hírlap közül négynek a szerkesztőit, hogy tájékoztassák őket a kiadói engedélyük ideiglenes felfüggesztéséről.

A nemzeti hírszerző és biztonsági szolgálat (NISS) azzal indokolta a lépést, hogy a hírlapok “felelőtlenül” adták ki számaikat vasárnap. A NISS gyakran jár el így az újságokkal, ha “nem helyénvalónak” ítélik meg azok tartalmát – véli az AFP francia hírügynökség.

Gyakran gyakorolnak rájuk nyomást

A szudáni újságírók arra panaszkodnak, a hatóságok gyakran nyomást gyakorolnak rájuk és zaklatják őket. A sajtószabadság állapota pedig még jobban romlik a kelet-afrikai országban, mióta Omar Haszan Ahmed el-Besir elnököt múlt hónapban 94 százalékos szavazataránnyal újra megválasztották.
A választások előtt a NISS munkatársai 14 hírlap példányait foglalták le februárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik