Nagyvilág

Elöntötte a víz Amerikát

texasi vihar (Array)
texasi vihar (Array)

Tornádók is pusztítanak, a hét végéig marad a viharos idő. Többen életüket vesztették, még több embert eltűntként tartanak számon.

Hárman meghaltak, több ezer embernek pedig az otthonát kellett elhagynia a heves esőzések okozta áradások miatt az Egyesült Államok középső részén, a Mexikói-öböltől a Nagy-tavakig.

Texasban vasárnap tornádók pusztítottak, több houstoni lakóházban slyos károk keletkeztek. Az államban több mint kétezer embert menekítettek ki otthonából. Oklahomában egy tűzoltó mentés közben meghalt, egy tucatnyi ember hollétéről pedig semmit nem tudnak. A texasi kormányzó szükségállapotot hirdetett, az előrejelzések szerint a hét végéig marad a viharos idő. A folyók megáradtak.

Wimberley településen mintegy 400, a közeli San Marcos városban mintegy 300 lakóházat döntött romba a vihar. Három embert eltűntként tartanak számon.

Colorado állam több megyéjében is készülnek a szükségállapot kihirdetésére, Sterlingben már el is rendelték a kötelező kitelepítést. A szakemberek áradásokra figyelmeztetnek Arkansas, Missouri és Kansas egyes részein is, Illinoisban, Iowában, Kansasben és Missouriban tornádókra is készülni kell.

Több államban is rekordmennyiségű csapadék esett: Oklahomában idén eddig 69,5 centiméter eső esett, míg a tavalyi év hasonló időszakában csak 10,9.

Mexikóban is pusztít az időjárás: a határmenti Ciudad Acunából tíz, tornádó okozta halálesetet jelentettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik