Nagyvilág

Ecuadorban többé nem büntetnék a drogfogyasztást

Megelőzés és rehabilitáció felé terelnék az embereket. Portugália már bevezetett hasonlót: radikálisan csökkent a fogyasztók száma, kevesebb a haláleset és a fertőző betegségek is visszaszorultak.    

Az ecuadori kormánypárt olyan javaslattal állt elő, mely a világon másodikként törölné el a drogfogyasztás büntetését az összes szerre vonatkozóan, a marihuánától a kokainon át a heroinig. Ezzel Portugália nyomdokaiba lépnének, ahol 2001-ben tettek hasonlóan radikális elmozdulást a büntetőpolitikától a megelőzés felé.

Az ecuadori törvényhozás egészségügyi bizottságának vezetője szerint abszurd az a szabályozás, amely a drogfogyasztókat börtönbe dugja. Ez nem fenntartható – mondta Carlos Velasco. A törvénytervezet mindazonáltal nem hagyná szabályozatlanul a területet: állami ügynökséget hoznának létre, ahol be kell jelenteni, ha valaki kábítószert birtokol vagy állít elő.

A drogfogyasztást mindenesetre nem büntetőjogi kategóriaként, hanem egészségügyi problémaként kezelnék. A fogyasztókat a megelőzés vagy a rehabilitáció felé terelnék. A hasonló rendszert alkalmazó Portugália drogügyi koordinátora azt mondta: egyáltalán nem igazolódtak azok az aggodalmak, hogy az új drogpolitika miatt növekedne a fogyasztók száma, sőt: a 2001-es 45 százalékról 30 százalék alá csökkent, míg a kábítószer miatti halálesetek száma 80-ról 20 alá. Ugyanígy radikális csökkenés volt megfigyelhető a HIV- és AIDS-megbetegedések számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik