Nagyvilág

Görögország majdnem belerokkant a törlesztésbe

ciprasz-juncker (alekszisz ciprasz, jean-claude juncker)
ciprasz-juncker (alekszisz ciprasz, jean-claude juncker)

Görögország alig tudott kifizetni az IMF-nek egy 750 millió eurós adóssághányadot, amely a múlt héten vált esedékessé.

Erről a Financial Times írt, idézve Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde levélváltásából. A londoni gazdasági napilap szerint a görög kormány olyan közel jutott ahhoz, hogy hátralékba – vagyis technikailag törlesztési csődbe – kerüljön az IMF-hitel esedékes részével, hogy Ciprasz személyesen írt Lagarde-nak, közölve az IMF vezetőjével, hogy Görögország nem tud fizetni, ha az euróövezeti jegybank (EKB) nem oldja fel azonnal a rövid futamidejű görög adósságpapírok kibocsátására bevezetett korlátozást.

Az EKB a jelenlegi pénzügyi segélyprogram meghosszabbításának fejében már korábban megtiltotta a görög bankoknak további rövid lejáratú görög állampapírok vásárlását. A görög kormány így nagyon nehezen tudja kincstárjegyek kibocsátásával fedezni sürgős készpénzigényeit, mivel ezeket az adósságpapírokat gyakorlatilag már csak a görög bankok vásárolták.

A valutaalapnak járó törlesztési hányadot Athén végül egy ritkán használt “vészhelyzeti IMF-számla” aktiválásával fizette ki, vagyis gyakorlatilag az IMF-től vett fel kölcsönt ahhoz, hogy az IMF-nek fizetni tudjon – írta a Financial Times.

A brit lap szerint az ügy felveti azt a kérdést, hogy Görögország milyen közel járhat a csődhöz. Az IMF-nek a jövő hónapban további 1,5 milliárd euró adósságrészt kell törleszteni, miközben a görög kormánynak már a bérek és a nyugdíjak folyósításához szükséges összegek előteremtése is nehézséget okoz – áll a Financial Times írásában.

A lap bennfentes forrásai szerint az IMF igazgatótanácsának zárt ajtók mögött tartott múlt heti ülésén Poul Thomsen, a valutaalap európai osztályának igazgatója figyelmeztette a testületet: a görög gazdasági reformcsomagról folyó tárgyalások olyan mértékben eredménytelenek, hogy az IMF esetleg kénytelen lesz visszatartani a jelenlegi görög pénzügyi segélyprogram 7,2 milliárd eurós következő juttatásából a valutaalapra jutó 3,6 milliárd euró folyósítását.

“Nagyon messze vagyunk egy olyan (megoldástól), amelyet az IMF saját szabályainak alapvető megsértése nélkül támogatni tudna” – mondta a Financial Timesnak egy IMF-illetékes. Londoni pénzügyi elemzők szerint, ha Görögország törlesztési csődbe kerül, azzal euróövezeti tagságának is vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik