Gazdaság

Megérné az Apple-nek megvenni Görögországot

görögország (Array)
görögország (Array)

Rengeteg be nem fektetett készpénztartaléka van az informatikai vállalatnak, a görögöknek meg szüksége lenne rá.

Ha lenne elég fantázia az amerikai nagyvállalatokban és az európai politikusokban, mindenki számára előnyös megoldás jöhetne létre a folyamatosan a csőd közelében lavírozó Görögország ügyében – írja a Bloomberg.

Az Apple-nek majdnem kétszázmilliárd dollárnyi készpénztartaléka van, 2012-ben egy részvényes vetette fel, hogy valamit kellene vele kezdeni, például ki lehetne belőle fizetni a görög adósságot. Az Apple vezére, Tim Cook meglepetten reagált: „sok lehetőséget vizsgáltunk, ezt épp nem” – mondta. Mindenki nevetett egyet és továbblendültek a kérdésen.

Az persze nem jó, hogy az Apple halmozza a parlagon heverő készpénztartalékot, célszerű lenne befektetni, mégsem kockáztatnak. Sőt, a nem a pénzügyi szektorban tevékenykedő amerikai cégek összesen több, mint másfél trillió dolláron ülnek, az Apple után a négy leggazdagabb vállalat a Microsoft, a Google, a Pfizer és a Cisco. A tartalékok többségét Amerikán kívül tartják, ha hazavinnék, 35 százalékos adóval terhelnék meg.

A Bloomberg szerzője innentől már lát fantáziát Görögország „kivásárlásában”. A görögöknek valamivel több, mint 200 milliárd dollárra lenne szüksége, hogy kezelhető szintre hozzák az államadósságukat. Ez nagyjából a fele az öt leggazdagabb vállalat készpénztartalékának. Ha a vállalatok kifizetnék a görögök adósságát, azért cserébe például adómentességet kaphatnának, oda kerülhetnének a vállalatok székhelyei is.

Mondani sem kell, milyen jól járna ezzel mindenki – az amerikai cégvezetők nemcsak a görög tengerparton süttethetnék a hasukat, hanem az adókedvezmények vissza is hoznák a befektetést, Görögországban pedig lendületet kapna az információtechnológiai ipar, rengeteg munkahely jönne létre, fenntarthatóvá válna az ország. Amerikának lehetnek kifogásai, de ők se jönnének ki rosszul az üzletből az IMF legnagyobb részvényeseiként: a Valutaalap Görögország legnagyobb hitelezője.

Mindehhez azonban rugalmasságra lenne szükség – az pedig mindenkiből hiányzik, így Görögország továbbra is lassan evez a csőd felé, az amerikai cégeknél meg csak gyűlik a rengeteg elköltetlen készpénztartalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik