Kommunista Fogyasztó Múzeuma Temesvár (Array)
Nagyvilág

Megnyílt a Kommunista Fogyasztó Múzeuma Temesváron

A kiállítótér a Ceausescu-diktatúra korába kalauzolja a látogatót, egy lakótelepi lakás akkori titpikus berendezési tárgyait mutatja be.

 

Megnyílt A Kommunista Fogyasztó Múzeuma Temesváron szombaton a múzeumok éjszakája alkalmából.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a magánmúzeumot annak az ingatlannak az alagsorában rendezték be, amelyben a tíz évvel ezelőtt létrehozott Aualeu magánszínház működik.

Ikonikus tárgyak

A kiállítótér egy, a kommunizmus idején épült lakótelepi lakás jegyeit viseli magán. Olyan román bútorokkal, használati tárgyakkal rendezték be, amelyek a Ceausescu-diktatúra korában egy átlagos romániai lakás tartozékai voltak.

A lakásban az Aradeana játékbaba, Carpati és Amiral cigaretta, kulcs, dombornyomatú szappan, korabeli tejes- és sörösüveg, pionírdalos hanglemez és olyan raffiaszatyor is található, amilyennel órákat álltak sorba az emberek az élelmiszerboltok előtt.

Ki is lehet próbálni

“A múzeum interaktív lesz, a látogatók használhatják a kiállított tárgyakat, fellapozhatják a korabeli újságokat, hallgathatják a hazafias zenéket, a gyerekek pedig játszhatnak a játékokkal” – közölte Ovidiu Mihaita, a független színház és múzeum létrehozója. Az alapító kérte a temesváriakat, vigyék be a múzeumba a kommunista kort idéző, fölöslegessé vált tárgyaikat. Az adományozók “kommunista szuvenírt” kapnak cserébe.

Ovidiu Mihaita szerint a múzeumnak nincs politikai vagy ideológiai jellege. Pusztán azzal a céllal hozták létre, hogy segítsen visszahozni a feledésből a kommunista kor tárgyait, hangulatát. A színház és a múzeum Romániában egyedülálló kulturális élményt kínál az odalátogatóknak – mondta.

Ajánlott videó