Nagyvilág

A Csendes-óceánon egyezkedik Kína és Amerika

Az Egyesült Államokat aggasztja a dél-kínai-tengeri szigetfeltöltések üteme és mérete, ám Kína szerint a Csendes-óceán elég nagy Kína és az Egyesült Államok számára.

A Pekingben tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter azokról a tengeri zátonyokról beszélt, amelyeken Kína kiterjedt építkezést, területfeltöltést folytat, kikötőt, leszállópályát épít. Az amerikai védelmi minisztérium a szabad hajózás védelmére hivatkozva jelezte, hogy az Egyesült Államok akár repülőgépeket és hadihajókat is küldhet ezen zátonyok 12 tengeri mérföldön belüli vizeire.

Vang Ji Kínai külügyminiszter leszögezte, országa szándéka területi integritásának védelmére “sziklaszilárd” és “megingathatatlan”. Szakértők szerint komoly feszültséget okozhat a két nagyhatalom kapcsolatában, ha a Pentagon terve megkapja Barack Obama amerikai elnök jóváhagyását. “A Csendes-óceán (amelynek része a Dél-kínai-tenger) elég nagy ahhoz, hogy helye legyen benne Kínának és az Egyesült Államoknak is” – hangsúlyozta vasárnap Hszi Csin-ping kínai államelnök.

Hszi békülékeny hangú nyilatkozata szerint a két ország közötti viszony “összességében továbbra is stabil”. A kínai elnök mindazonáltal leszögezte: a feleknek rendezniük kell a nézetkülönbségeket, hogy a kétoldalú kapcsolatok általános irányára ne legyen kihatással a vita.

A dél-kínai-tengeri Spratly-szigeteket a Kínai Népköztársaság, illetve Tajvan mellett Vietnam is teljes egészében magáénak követeli, míg a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei egyes részeit tartja területéhez tartozónak. Itt halad végig a világkereskedelem jelentős része, míg a tengerfenék becslések szerint jelentős kőolaj- és földgázkincseket rejt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!