Nagyvilág

A levegőből vágtak vissza az Iszlám Államnak Ramádinál

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Miután a terrorszervezet elfoglalta a belvárost az amerikai és a szövetséges légierő csapásokat mért rájuk.

A koalíció gépei csütörtök reggel óta 12-12 légicsapást hajtottak végre Irakban és Szíriában. Irakban Bejdzsi, Fallúdzsa és Ramádi környékén támadtak, Szíriában pedig al-Haszaka és Kobani környékén – derül ki a katonai koalíció pénteken kiadott közleményéből.

Washingtoni idő szerint péntek este újabb csapásokat mértek az Iszlám Államra Ramádi térségében.

Propagandafogás Ramádi elfoglalása

Thomas D. Weidley, az amerikai tengerészgyalogság dandártábornoka, a koalíciós erők vezérkari főnöke pénteken a kuvaiti főhadiszállásról telefonon nyilatkozva kitartott amellett, hogy működik az Iszlám Állam elleni stratégia, és hogy a terrorszervezet mind Irakban, mind Szíriában defenzívába kényszerült.

Pénteken az Iszlám Állam a Bagdadtól 110 kilométerre lévő Ramádi központjában tartományi és városi kormányzati épületeket foglalt el, és ellenőrzése alá vonta a bejdzsi olajfinomító nagy részét. A legnagyobb észak-iraki város, Moszul eredetileg tavaszra tervezett visszafoglalása ma már csak távoli cél lehet.

Weidley az Iszlám Állam propagandafogásának minősítette azt az állítást, miszerint a terrorszervezet teljes egészében elfoglalta Ramádit, Anbár tartomány székhelyét. Szavai szerint voltak már hasonló támadások a város ellen, és ezeket az iraki kormányerők rendre visszaverték.

A Pentagon azt állítja, tudatában volt annak, hogy az Isis Irakból való kiszorítása évekig is eltarthat, amikor 2014 augusztusában elindította a légicsapások sorozatát. Az arab országban jelenleg valamivel több mint háromezer amerikai katona vesz rész a hazai erők kiképzésében, tanácsadásban és amerikai objektumok védelmében.

„Lesznek jó napok és rossz napok”

Weidley tábornok szerint jelenleg nincsenek tervek az amerikai katonai jelenlét megerősítésére, vagy a csapatoknak a frontvonalak közelébe vezénylésére. A parancsnok elismerte, hogy az Iszlám Állam “epizódszerűen” ellenőrzése alá tudja vonni Irak egyes területeit, de ezek a sikerek állítása szerint kisebbek és fenntarthatatlanok.

“Lesznek jó napok és rossz napok Irakban. Az Iszlám Állam arra törekszik, hogy ezt egy rossz nappá tegye Ramádiban. Mi mindig is azt mondtuk, hogy ez egy hosszú harc lesz” – hangoztatta washingtoni sajtótájékoztatóján Jeff Rathke külügyi szóvivő.

Joe Biden amerikai alelnök a ramádi támadás hatására az amerikai fegyverszállítások felgyorsítását ígérte pénteken telefonon Haider al-Abádi iraki miniszterelnöknek. A Fehér Ház közleménye szerint az Egyesült Államok nehézfegyvereket, egyebek között AT-4-es típusú, vállról indítható rakétákat, valamint lőszert és egyéb felszerelést fog eljuttatni Irakba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik