Nagyvilág

Oroszország nem kér a külföldi szervezetekből

putyin(960x640).jpg (putyin, )
putyin(960x640).jpg (putyin, )

Az alsóház már rábólintott a törvényre, amely a külföldi szervezetek és vállalatok tevékenységét szabályozná, már csak Vlagyimir Putyin aláírására várnak.

A BBC ír a „nemkívánatos” külföldi szervezetek és vállalatok tevékenységét tiltó törvényjavaslat alsóházi elfogadásáról. A javaslat szerint az ügyészség és a külügy saját hatáskörében dönthet arról, hogy az adott külföldi szervezet nemkívánatos, esetleg nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Ha a felsőház és Putyin is rábólint, a perbe fogott szervezetek vezetői és képviselőit akár félmillió rubeles pénzbüntetéssel és hat évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják. „Sajnálatos módon vannak olyan civil szervezetek, melyek az országunk ellen dolgoznak” – indokolta a törvény szükségességét egyik megalkotója, Alexander Tarnavsky.

Egy emberjogi szervezet vezetője szerint azonban „nemkívánatos elemnek nevezni valakit, valamint kijelenteni, hogy Oroszország nem látja szívesen, az egyértelműen az alapvető jogok megsértése.” Ha a törvény életbe lép, akkor minden bizonnyal nagyon nehéz dolga lesz az országban működő olyan szervezeteknek, mint a Greenpeace, az Amnesty International és a Transparency International.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik