Nagyvilág

Kisiklott vonat: semmire sem emlékszik a sofőr

vonat (Array)
vonat (Array)

A megengedett sebesség kétszeresével száguldott a kisiklott amerikai vonat, heten meghaltak, 200 ember került kórházba. Köztük van a mozdonyvezető is, fejsérülést szenvedett, semmire sem emlékszik.

A Washingtonból New Yorkba tartó vonaton 238 utas és ötfőnyi személyzet utazott, amikor kisiklott Philadelphia Port Richmond nevű városrészében, a Delaware folyó mentén, mondta az Amtrak vasúttársaság. A vonat egy nagyobb kanyarban siklott ki, a hét kocsijából egy a tetejére fordult, három pedig az oldalára borult.

A kórházba került mozdonyvezető semmire sem emlékszik, de a CNN által megkérdezett orvosszakértő szerint ilyenkor teljesen normális, ha kiesnek bizonyos dolgok. A vezető egyébként együttműködő a hatóságokkal, önként jelentkezett vérvizsgálatra, nem fogyasztott alkoholt és nem kábítószerezett. Az előírásoknak megfelelően még a mobiltelefonja is ki volt kapcsolva.

A hatóságoknak most azt kell kideríteniük, miért haladt a megengedet sebesség duplájával a vonat, erre pedig csak a mozdonyvezető tud válaszolni. Az 50 mérföld per órás maximum helyett először hetvenre gyorsított, majd egy perc alatt 106-ra, közvetlenül a kanyar előtt. A sofőr egyébként lelkes vonatrajongó, többször írt cikket például a vonatok sebességszabályozó berendezéseiről is.

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság szóvivője a CNN-nek elmondta, a fekete doboz csak a sebességváltozás tényét rögzíti, az okát nem, így remélik, a mozdonyvezetőnek visszatérnek az emlékei és tudnak vele beszélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik