Nagyvilág

160-nal rohant a vonat a kanyarba, amikor kisiklott

vonat (Array)
vonat (Array)

Heten meghaltak, többszáz embert kezeltek.

Kisiklott és felborult egy személyszállító vonat kedd este az egyesült államokbeli Philadelphia északi részén, a polgármester tájékoztatása szerint heten életüket vesztették, több mint 200 ember kórházi ápolásban részesült, öt sérültnek válságos az állapota.

A Washingtonból New Yorkba tartó vonaton 238 utas és ötfőnyi személyzet utazott, amikor kisiklott Philadelphia Port Richmond nevű városrészében, a Delaware folyó mentén, mondta az Amtrak vasúttársaság. A vonat egy nagyobb kanyarban siklott ki, a hét kocsijából egy a tetejére fordult, három pedig az oldalára borult.

A mozdony adatrögzítője szerint a vonat 160 kilométeres óránkénti sebességgel haladt a kanyarban. Ez a kétszerese a megengedettnek. 

Michael Nutter polgármester arról számolt be, hogy a baleset helyszíne lesújtó volt, az egyik kisiklott kocsi például függőleges helyzetben állt. Televíziós felvételek tanúsága szerint sok sérültet hordágyon vittek el, a tűzoltók pedig zseblámpákkal, létrák segítségével kutatták át a kisiklott és felborult vagonokat.

Az Amtrak szerint a baleset oka egyelőre nem ismert, de vizsgálják a történteket. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság is közölte, hogy vizsgálatot indít. A vonat feketedobozát megtalálták, a szerelvény sérüléseket szenvedett vezetőjét pedig kihallgatták.

New York és Philadelphia között leállt a vasúti közlekedés a baleset miatt. A Fehér Ház szerdán bírálta a képviselőházi republikánusokat, amiért egy szerdán megszavazandó közlekedésügyi törvénytervezet keretében a következő pénzügyi évben 252 millió dollárral akarják csökkenteni az Amtrak támogatását a jelenlegi 1,4 milliárd dolláros szintről. Barack Obama elnök ezzel szemben a támogatás 2,45 dollárra történő emelését szorgalmazta. Az Amtrak köztulajdonban lévő, profitorientált, országos vasúti társaság.

Az elnök szerdán közleményben fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek. Az Amtrak 188-as járata egy 1943-as vasúti baleset helyszínének közelében siklott ki, amelynek 79 halálos áldozata volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik