Nagyvilág

Életfogytiglanra ítélték bin Laden egyik helyettesét

terrorizmus (Array)
terrorizmus (Array)

Az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett robbantásos merényletekben játszott szerepe miatt ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre.

Az amerikai hatóságok szerint Oszama bin Laden egyik helyettese volt. A szaúdi állampolgárságú Favvazt négy, összeesküvéssel kapcsolatos vád alapján ítélték el. A 224 ember halálát okozó és több mint 4 ezret megsebesítő robbantások megszervezésével nem hozták közvetlen kapcsolatba, de az ügyészek rámutattak, hogy az al-Kaida vezérének Londonban élő helyetteseként kulcsszerepe volt a terrorszervezet ideológiájának terjesztésében és az Afrikában működő terrorcsoportok támogatásában. Az elítélt a 90-es években kiképzőtábort működtetett Afganisztánban és szerepet játszott egy sejt létrehozásában Nairobiban, amely a pokolgépes támadást megelőzően megfigyelés alatt tartotta az amerikai követséget.

Az ítélet kihirdetése előtt Favvaz szomorúságát fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a “tragikus erőszak” miatt, amelyet állítása szerint nem támogatott és amelyhez nem kíván hozzájárulni. Szavai szerint célja “a reform és nem a lázadás” volt (Szaúd-Arábia belső rendje ellen).

Lewis Kaplan bíró a vádlott kijelentéseit “valótlannak” minősítette, rámutatva, hogy Favvaz egyértelműen támogatta bin Ladennek az amerikaiak elleni erőszakra buzdító felhívásait.

Kálid al-Favvazt 1998-ban Londonban vették őrizetbe és csak hosszas jogi procedúra után, 2012-ben szolgáltatták ki az Egyesült Államoknak. Ő volt a tizedik személy, akit a robbantások miatt elítéltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik