Nagyvilág

A skót önrendelkezés bővítéséről tárgyalt David Cameron

david-cameron(1)(960x640).jpg (Array)
david-cameron(1)(960x640).jpg (Array)

Skócia önrendelkezési jogköreinek még további szélesítéséről tárgyalt pénteken Edinburghban David Cameron brit és Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon pártja, a Skócia elszakadására törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) pénteki brit sajtóértesülések szerint kész lenne akár London hozzájárulása nélkül is újabb népszavazást kiírni Skócia függetlenségéről, ha nem találja elégségesnek a brit kormány javaslatait az önkormányzati hatáskörök bővítésére.

Sturgeon a tárgyalás után a BBC televíziónak részletek említése nélkül mindazonáltal elmondta: Cameron ígéretet tett arra, hogy “megfontolja” a skót kormány igényeit az eddigi tervekben előirányzottnál is szélesebb szuverén jogkörökre.

A konzervatív párti brit kormány, amely a múlt heti parlamenti választáson váratlanul nagyarányú győzelmet aratott, már a hamarosan ismertetendő idei kormányprogramban szerepeltetni kívánja a skót önkormányzatiság bővítéséről szóló törvénytervezetet, amelynek pontjait egy külön szakértői bizottság állította össze.

E pontok között szerepel sok más mellett, hogy Skócia teljes önállóságot kapna a helyi személyi jövedelemadó-kulcsok meghatározásában, és a skót parlament hatáskörébe kerülne a szárazföldi nyersolaj- és földgáz-kitermelési koncessziók odaítélése Skócia területén.

Nicola Sturgeon azonban a brit kormányfővel tartott pénteki tárgyalás után megerősítette azt a hivatalos skót kormányzati álláspontot, hogy a bizottság javaslatcsomagja csak a kiindulópontja lehet a még ennél is szélesebb skóciai önrendelkezési jogokról szóló tárgyalásoknak. A skót miniszterelnök kijelentette: a bizottsági ajánlásokban megfogalmazott jogkörökön túl a skót kormány önrendelkezési jogkört szeretne mindenekelőtt az üzleti szféra adóztatásában, a helyi minimálbér meghatározásában és a szociális kiadásokban.

Kiszakadás?

A Sturgeon vezette Skót Nemzeti Párt – amelynek az előző parlamenti időszakban mindössze hat képviselője volt a londoni alsóházban – példátlan előretöréssel a brit parlamentben Skóciának járó 59 mandátumból 56-ot megszerzett a múlt heti brit választásokon. Ez jelentősen megerősítette Nicola Sturgeon tárgyalási pozícióit, ám a skót kormányfő eddig igen óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy az SNP a rendkívüli előretörést ki akarja-e használni egy újabb függetlenségi népszavazás kiírására.

Nicola Sturgeon többször hangoztatott álláspontja az, hogy “különleges horderejű” fejlemények esetén válhat indokolttá a skóciai függetlenségi referendum megismétlése, például akkor, ha a brit kormány – amely két éven belül népszavazást tervez Nagy-Britannia EU-tagságáról – “ki akarná rángatni” az egész országgal együtt Skóciát is az Európai Unióból.

A skót függetlenségről tavaly szeptemberben tartott referendum után – amelyen az elszakadást ellenzők győztek – David Cameron kizárta az ismétlést, mondván: a népszavazás legalább egy nemzedéknyi időre rendezte a kérdést.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap azonban skót kormányforrásokat idézve pénteken azt írta: az SNP kész lenne Cameron engedélye nélkül, sőt kifejezett tiltása ellenére is az újabb függetlenségi népszavazás kiírására, például abban az esetben, ha London elvetné a skót önrendelkezési jogkörök további szélesítését, vagy ha a brit EU-tagságról szóló országos népszavazáson a többség a kilépésre voksolna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik