Nagyvilág

Ügyész: halál Carnajevre

bostoni merénylet (Array)
bostoni merénylet (Array)

Az esküdtszék kezében van a bostoni robbantó sorsa.

A vád halálbüntetést, a védelem pedig letöltendő életfogytiglani szabadságvesztést kért szerdán Dzsohar Carnajevre, akit bűnösnek találtak a két évvel ezelőtti bostoni robbantásos merénylet elkövetésében.

A 21 éves merénylőre csak a 12 tagú esküdtszék egybehangzó döntése esetén szabják ki a halálbüntetést. Az ügyvédek fellebbezni fognak, ha Carnajev kivégzéséről döntenek.

2013. április 15-én hárman – köztük egy nyolcéves kisfiú – haltak meg és 264-en megsebesültek, amikor Dzsohar Carnajev és bátyja, Tamerlan házi készítésű pokolgépet robbantott a maratoni futóverseny közönsége között. Menekülés közben egy rendőrt is agyonlőttek, majd a rendőrséggel vívott tűzharcban az idősebb fiú életét vesztette, a fiatalabbat elfogták.

Meggyőződéses

Záróbeszédében a helyettes ügyész idézte Dzsohar szavait: „nem szeretek ártatlan embereket ölni, de ebben az esetben ez megengedett, mert Amerikát meg kell büntetni”. Steven Mellin kijelentette: Carnajev meggyőződéses terrorista, aki politikai álláspontjának megjelenítése érdekében válogatás nélkül gyilkolt. Sőt, nem volt elegendő számára pusztán a gyilkolás, darabokra akarta szaggatni áldozatait.

Judith Clarke, Dzsohar Carnajev védőügyvédje elismerte, hogy védence elkövette az összes bűncselekményt, amiben elmarasztalták, de újra azzal érvelt, hogy a fiú dzsihádista bátyja befolyása alá került. Clarke szerint Carnajev nem „a legrosszabbak legrosszabbika”, márpedig a halálbüntetést olyan embereknek szánták. Szerinte a tényleges életfogytiglani ítélet egyszerre jelentene igazságszolgáltatást és kegyelemgyakorlást, egyúttal segítséget jelentene az áldozatok hozzátartozóinak, akiknek nem kellene végigszenvedniük a több évig tartó, közfigyelem által kísért fellebbezési folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik