Nagyvilág

Ha a franciáknak nem kell, Tata befogadja II. János Pál szobrát

II(960x640).jpg (Array)
II(960x640).jpg (Array)

Amennyiben Franciaország lerombolásra ítéli az északnyugat-franciaországi Ploërmel terén állított szobrot, Tatára hozhatják – közölte a város KDNP-s polgármestere.

Tata városában a szent pápát tisztelet övezi, korábban már teret is neveztek el róla. A Kereszténydemokrata Néppárt támogatja a polgármestert ebben a törekvésében – olvasható a párt közleményében.

Május elején a II. János Pál pápa tiszteletére közterületen emelt emlékmű lebontására szólított fel egy francia kisvárost egy bíróság, amely szerint az alkotás ellentétes az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező törvénnyel.

A Ploërmel bretagne-i városban 2006-ban emelt emlékművön az elhunyt pápa bronzszobra áll egy boltív alatt, ez utóbbin egy 8 méter magas óriási kereszt magasodik. Az emlékmű “elhelyezésénél és méreteinél fogva” feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel” – indokolta döntését a rennes-i közigazgatási bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik