Nagyvilág

Török hajót ágyúztak Líbiából

hajo(430x286).jpg (hajó, )
hajo(430x286).jpg (hajó, )

Ágyútűz és légitámadás zúdult egy török hajóra, a török külügy szerint nemzetközi vizeken. Halottat is követelt az eset.

Szárazföldi és légitámadás ért egy török teherszállító hajót a líbiai partok közelében, a harmadik tiszt meghalt, mások megsebesültek – közölte a török külügyminisztérium hétfőn. Az incidens vasárnap történt. A hajó az ország keleti részén lévő Tobruk kikötőjébe tartott – írja az MTI.

A líbiai hadsereg elismerte a támadást, és azzal indokolta, hogy a hajó megpróbálta megközelíteni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet líbiai fellegvárának számító Derna városát. A török közlemény szerint a nemzetközi vizeken úszó hajót először a szárazföldről ágyúzták, majd amikor megpróbált visszafordulni, légicsapást mértek rá.

Kilőtték és elvontatták

A líbiaiak szerint a fegyveres erők felszólították a hajót, hogy ne közelítse meg a város kikötőjét, majd miután nem tett eleget a figyelmeztetésnek, a parttól mintegy 10 mérföldre, tehát líbiai felségvizeken megtámadták – közölte. Egy ország felségvizei a partvonaltól 12 tengeri mérföldre terjednek ki. A hajót ezután Tobruk kikötőjébe vontatták.

A hajó a török közlemény szerint cook-szigeteki zászló alatt közlekedett, de török tulajdonban van. Spanyolországból származó gipszkartont szállított, és a támadásban megrongálódott. A török külügyminisztérium szégyenletesnek nevezte a támadást. Közölte, hogy követeli a történtek kivizsgálását a líbiai hatóságoktól, és fenntartja jogát, hogy kártérítést követeljen az incidens miatt.

Káosz és paranoia

Líbiában belpolitikai káosz uralkodik, az országban két-két rivális kormány és parlament működik, és számos fegyveres csoport ural kisebb-nagyobb területeket, köztük a Derna környékén egyre befolyásosabb líbiai IÁ-sejt is. A nemzetközileg elismert líbiai kormány és parlament székhelye Tobrukban van, ahová a megtámadott török hajó tartott.

Januárban a nemzetközileg elismert kormányhoz hű erők egyik harci repülője megtámadott egy görög cégnek szállító tankerhajót, ami az ország partjainál horgonyzott. A támadásban két tengerész meghalt. Korábban a kormány többször fenyegetette a külföldi cégeket, hogy ha valamelyik fegyveres csoporttól vesznek olajat, megtámadja tankereiket. Abdalláh asz-Száni, a tobruki kormány miniszterelnöke februárban azzal vádolta Ankarát, hogy fegyvereket szállít a felkelőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik