Nagyvilág

Súlyos kritikát kapott Amerika az ENSZ-ben

Számos állam bírálta a túlzott rendőri erőszakot és arra is felszólították Washingtont, hogy szüntesse meg a halálbüntetést.

Súlyos bírálatokat kapott Amerika a rendőri túlkapások miatt hétfőn Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában – tudósít az MTI. A testület több tagja felszólította Washingtont, hogy szüntesse meg a halálbüntetést, zárja be a guantanamói fogolytábort és építsen ki hatékony biztosítékokat az internetes megfigyelésekkel kapcsolatos visszaélésekkel szemben.

Malajziától Mexikóig számos állam kritizálta a túlzott rendőri erőszakot, követelve, hogy az Egyesült Államok tegyen komoly erőfeszítéseket a kisebbségek elleni rendőri túlkapások megelőzésére. Az amerikai igazságügyi minisztérium tisztségviselője elismerte, hogy sok tennivalójuk van azután, hogy az utóbbi hónapokban többször előfordult, hogy fehér rendőrök fegyvertelen feketéket lőttek agyon. Leszögezte, hogy a kormány eltökélt abban, hogy felelősségre vonja a túlkapással vádolt rendőröket és elmondta, hogy az utóbbi hat évben több mint négyszáz rendfenntartó ellen indítottak eljárást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik