Nagyvilág

Nagykövetek haltak meg a helikopterbalesetben

helikopter (Array)
helikopter (Array)

Tele volt diplomatával az a helikopter, ami Pakisztánban zuhant le. A tálibok állítják, ők lőtték ki, de a hatóságok szerint műszaki hiba történt.

Legalább hat ember halt meg egy katonai helikopter balesetében pénteken Pakisztán északkeleti, hegyvidéki részén, köztük Norvégia és Fülöp-szigetek pakisztáni nagykövete – közölte a hadsereg. A pakisztáni tálibok azt állították, hogy ők lőtték le a helikoptert légelhárító rakétával. A Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib szervezet azt hangoztatta, hogy Navaz Sarif miniszterelnököt vették célba. A biztonsági erők szóvivője ezt cáfolta, a Twitteren állítva, hogy műszaki hiba okozta a balesetet.

Aszim Badzsva szóvivő szerint Sarif saját helikopterén szintén a helyszínre tartott, ahol egy újonnan elkészült síliftet készült felavatni. A lezuhanás után azonban visszafordult Iszlámábád felé. Három katonai helikopter tartott – részben diplomatákkal és újságírókkal – a Himalája előhegységében lévő Gilgit-Baltisztán tartományba, amikor az egyik tizenegy külföldivel és hat helybelivel a fedélzetén leszállás közben egy iskolaépületnél a földnek csapódott.

 

A tragédia legalább hat halálos áldozatot követelt. A hadsereg közlése szerint a Pakisztánba akkreditált norvég és Fülöp-szigeteki nagykövet mellett a maláj és az indonéz nagykövet felesége is meghalt. Életét vesztette továbbá a helikopter két pilótája. Egy szemtanú elmondta, hogy a baleset miatt kigyulladt az iskolaépület is.

Tizenhárman élték túl a balesetet sérülésekkel, köztük a holland, a lengyel és a román nagykövet. A PAP lengyel hírügynökség megerősítette, hogy az ország pakisztáni nagykövete valóban megsérült, de jól van. Hasonlóan könnyebb sérülést szenvedett a román nagykövet is, és a hivatalos bukaresti közlés szerint nincs életveszélyben. A balesetnek nincs magyar áldozata – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI megkeresésére. A minisztérium a történtekkel kapcsolatban  részleteket nem közölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik