Nagyvilág

Szemkilövős fenyegetés a brit kampány utolsó napján

Ilyen szoros brit választást ön még biztosan nem látott: beszólások, kétségbeesett partnerkeresés, túlzott magabiztosság. Holnap nyílnak a szavazókörök.

Eszméletlen szoros verseny alakult ki a véghajrára a brit választásokon, bár David Cameron kormányfő, a konzervatívok vezére változatlanul állítja, képesek lesznek megszerezni a többséget – írja a Financial Times. Ami nagyon fontos jelenleg, az a rendszer: a briteknél csak az egyéni körzetek számítanak, ami miatt hagyományosan egy párt tudja betegre nyerni magát. 2010-ben és most is az a helyzet azonban, hogy sok várost a Munkáspárt hozott, a vidék nagy részét a toryk (azaz konzervatívok), így fej fej melletti verseny alakult ki.

És itt jön be a mérleg nyelvét alkotó Nick Clegg-féle Liberális Demokraták pártja, ami 2010-ben egy koalícióval hatalomra segítette Cameronékat. Most is ezek a remények éltetik az amúgy kormánytöbbséget remélő miniszterelnököt. A brit fogadóirodák persze nem tartják kizártnak, hogy akár a Munkáspárttal is összeálljon az előző választás óta visszazuhant népszerűségű libdem párt.

 

Cameron azzal próbálta a BBC-nek adott interjúban elriasztani a választókat Ed Miliband Munkáspártjától, hogy ők csak a Skót Nemzeti Párt (SNP) külső támogatásával tudnának kisebbségi kormányt alakítani. “Az SNP nem akarja, hogy Nagy-Britannia sikeres legyen, nem akarja, hogy egyáltalán létezzen” – magyarázta Cameron. Hozzátette, nagy étvágya van egy újabb ötéves kormányfői ciklusra, mert még csak az erős alapokat teremtették meg az újabb öt évre.

Eközben a radikális EU- és bevándorlásellenes Brit Függetlenségi Párt (UKIP) felfüggesztette egyik jelöltjét, aki egy konkurens, nem tősgyökeres brit toryt azzal fenyegetett meg, hogy golyót ereszt “a szemei közé”, ha ő lesz az első ázsiai származású miniszterelnök. A keménykedő Robert Blayt ráadásul eközben lefilmezte a Daily Mirror csapata. A UKIP elítélte a történteket, de hozzátették, más párt más jelöltjei ugyanúgy követtek el kihágásokat.

A kampány mindenesetre szerdán véget ér, csütörtökön pedig mindenki mehet az urnákhoz. Aztán lesz, ami lesz a szavazáson, jöhetnek a kőkemény koalíciós játszmák. Hamarosan helyszíni riporttal jelentkezünk egyenesen Angliából!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik