Nagyvilág

Amerikai jelenléttel fenyegetőznek a terroristák

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Az Egyesült Államok 15 tagállamában „kiképzett katonák” várják az Iszlám Állam dzsihadista szervezet parancsait, hogy a texasi karikatúra-kiállítás elleni támadáshoz hasonló akciókat hajtsanak végre.

Erre figyelmeztetett egy fájlmegosztó oldalon egy Abu Ibrahim al-Ameriki álnéven ismertté vált amerikai szélsőséges, aki több évvel ezelőtt Pakisztánban csatlakozott egy terrorszervezethez.

A fenyegetésről szerdán számolt be híroldalán az amerikai Fox News televízió. Al-Ameriki a figyelmeztetésében konkrétan Virginia, Maryland, Illinois, Kalifornia és Michigan államot nevezte meg. Állítása szerint a 71 “kiképzett katonából” 23 vállalta, hogy a garlandihoz hasonló támadásokat hajtson végre az elkövetkező fél évben. Az üzenet halállal fenyegette meg Pamela Gellert, a Mohamed profétáról készített karikatúrák versenyét megszervező New York-i csoport, az American Freedom Defense Initiative vezetőjét.

A Fox szerint a hírszerzés vizsgálja, vajon a fenyegetés forrása közvetlen kapcsolatban állhat-e az IÁ vezetésével, vagy csak ki kívánja használni a terrorakció keltette lélektani pillanatot. Ameriki sikeresnek nyilvánította a garlandi rajtaütést, annak ellenére is, hogy a két támadót, Elton Simpsont és Nadir Soofit, akik lábon lőttek egy biztonsági őrt, egy közlekedési rendőr lelőtte.

A 31 éves, amerikai állampolgárságú Simpson áttért az iszlám hitre, és az elmúlt 10 év során radikalizálódott, a pakisztáni származású, ugyancsak amerikai állampolgárságú Soofi pedig muszlim családban nőtt del.

Februárban James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója arról számolt be, hogy az 50 amerikai tagállamból 49-ben folyik vizsgálat olyan egyének ellen, akiket IÁ-kapcsolatokkal gyanúsítnak. Ez magában foglalja azokat is, akik a terrorszervezet internetes oldalait követték, de közvetlen viszonyba nem léptek azzal.

Az IÁ kedden egy szíriai rádióállomáson keresztül magára vállalta a felelősséget a garlandi fegyveres támadás miatt. Egy, a Fox News által megszólaltatott terrorelhárítási szakértő kijelentette, hogy a Garland után elvégzett internetes adatbányászás nyomán úgy tűnik, hogy a két támadó közül legalább az egyik kapcsolatban állt egy külföldi Twitter-felhasználóval, ami arra enged következtetni, hogy IÁ tagoknak előzetes tudomásuk volt a támadásról és hogy a két fegyveres közül legalább az egyiket bátoríthatták az akcióra.

A CNN úgy értesült, hogy Simpson állt kapcsolatban az IÁ által beszervezett brit Junaid Hussainnel és egy Szomáliában tartózkodó amerikai dzsihadistával, Mohamed Abdullahi Hassannal. Egy, a CNN által megszólaltatott szakértő ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy a két támadó akár az IÁ közvetlen irányítása nélkül is kitervelhette akcióját, és inkább Simpson és Soofi volt az, aki belépési szándékkal kereste meg a terrorszervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik