Nagyvilág

Le Pen kitagadta a lányát

Jean-Marie Le Pen (Array)
Jean-Marie Le Pen (Array)

"Szégyellem, hogy a nevemet viseli" – fakadt ki a 86 éves francia politikus, miután kizárták pártjából. Pikáns családi és politikai dráma zajlik Franciaországban.

Mint ahogy arról hétfő este beszámoltunk, hétfő délután felfüggesztették az alapító, Jean-Marie Le Pen tagságát a francia Nemzeti Front pártban. 

Jean-Marie Le Pen árulásnak tartja a döntést, és felszólította lányát, a pártot 2011 óta vezető Marine Le Pent, hogy a lehető leghamarabb mondjon le családnevéről.

“Szégyellem, hogy a nevemet viseli” – mondta a szélsőséges nézeteit nyíltan hangoztató 86 éves politikus az Europe 1 rádiónak hétfő esti jelentések szerint, hozzátéve, nem akarja, hogy a Nemzeti Front elnökét Le Pennek hívják. “Hozzámehet az élettársához, vagy Philippot úrhoz” – jegyezte meg. Florian Philippot az FN egyik alelnöke, nyíltan homoszexuális.

Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy ki akarja tagadni a lányát, Jean-Marie Le Pen azt válaszolta: “Természetesen. Nem ismerek el semmiféle kapcsolatot olyasvalakivel, aki ilyen botrányos módon elárult engem”.

Az idős politikus jelezte, hogy a párt minden lehetséges fórumán fellebbezni fog a tagsága felfüggesztése ellen, és lépéseket fog tenni azzal kapcsolatban is, hogy hamarosan a párt szélesebb fórumán készülnek megfosztani őt a tiszteletbeli elnöki funkciótól. Véleménye szerint az FN végrehajtó bizottságának hétfői döntése felháborodást váltott ki a pártban.

Elhatárolódik apjától

Jean-Marie Le Pen félreállításának hátterében az alapító szélsőséges nézetei állnak, amelyektől a lánya által irányított párt elhatárolódik. Az FN elnöke vasárnap megtiltotta apjának, hogy a szervezet nevében nyilatkozzon, mivel az általa vallott nézetek ellentétesek a mozgalom irányvonalával.

Marine Le Pen már április első felében fegyelmi eljárást indított apja ellen, nem rejtve véka alá, hogy azt szeretné, ha Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától.

A fegyelmi közvetlen előzménye az az interjú volt, amely a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban jelent meg, s amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét. Eltúlzottnak tartotta azt, ahogyan a lánya irányítása alatt az új FN-vezetés az antiszemitizmus és az idegengyűlölet vádja ellen védekezik.

Nem sokkal korábban Jean-Marie Le Pen azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról már régebben is hangoztatott, bagatellizáló véleményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik